Raportul, realizat anual de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), evaluează îmbunătățirile a nouă domenii din patru mari sectoare economice a 29 de țări în care instituția este prezentă.
Spre deosebire de anii trecuți, în 2010 raportul arată că numai nouă scoruri din totalul celor acordate s-au îmbunătățit față de anul precedent, fiind un record minim de la lansarea raportului. „Numărul mic de îmbunătățiri și numărul mic de retrogradări sugerează că ultimul an a fost unul în care tendința a fost de stagnare a reformelor și nu de inversare a lor”, se arată în raport.
Astfel, numai două scoruri au fost diminuate: cel al reformei bancare și liberalizării dobânzilor în Ungaria (în principal, din cauza deciziei guvernului de a impune o taxă temporară, dar substanțială, băncilor și altor instituții financiare) și cel al piaței instrumentelor financiare derivate și instituțiilor financiare non-bancare din Slovacia (din cauza modificărilor aduse de sistemului de pensii).
Ratingurile sectoriale acordate de BERD pentru industrie și imobiliare plasează România și Bulgaria pe primele două poziții în Europa de Sud Est, cel mai prost plasată fiind Bosnia și Herțegovina.
La capitolul energie, raportul notează faptul că România și Bulgaria sunt singurele din regiune care au liberalizat complet piața energiei electrice, dar penalizează faptul că suntem una dintre puținele țări care mai au o autoritate națională de reglementare a apei.
BERD estimează că, la jumătatea acestui an, că 70% din PIB a fost generat de sectorul privat autohton, nivelul fiind același cu cel al Croației și Sloveniei, dar mai mic decât decât cel al Slovaciei , Estoniei, Ungariei (toate cu 80%). Cele mai mici contribuții ale sectorului privat la PIB sunt estimate de BERD pentru Turkmenistan (25%), Belarus (30%) și Uzbekistan (45%).