Datele au fost centralizate de Consiliul Concurenţei, care a realizat un studiu în acest sens.
Conform sursei citate, “scopul urmărit prin introducerea dispoziţiilor referitoare la eliminarea sau, după caz, reducerea comisionului de rambursare anticipată la toate creditele destinate consumatorilor persoane fizice a fost creşterea corectă a concurenţei între bănci, ca urmare a creşterii gradului de mobilitate a clienţilor. Un indicator important în constatarea realizării acestui obiectiv s-a concretizat în evoluţia activităţii de refinanţare la nivelul sistemului bancar din România”.
În perioada menţionată s-au acordat aproximativ 160 mii de credite de refinanţare, comparativ cu 85,5 mii credite de refinanţare acordate în perioada iunie 2009 – mai 2010. “Prin urmare, cel puţin 160 mii de clienţi au beneficiat în mod direct de eliminarea/reducerea comisionului de rambursare anticipată. Acestora li se adaugă clienţii care au efectuat în această perioadă rambursări anticipate ale creditelor, parţiale (229 mii clienţi) sau totale (altele decât refinanţările), precum şi cei care şi-au renegociat contractele în condiţii mai favorabile, se arată în sursa citată.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, a declarat încă de acum un an că apariţia OUG 50 va duce la o explozie a refinanţărilor, întrucât noile norme permit clienţilor condiţii mult mai avantajoase.
Din raportul Consiliul Concurenţei se poate observa cum a crescut volumul cumulate al creditelor de refinanţare în lei, de la 1.027 milioane de lei, în perioada iunie 2009- mai 2010, la 2.169 milioane de lei în perioada iunie 2010-mai 2011.
“Considerând, în medie, o reducere cu 3 puncte procentuale a comisionului de rambursare anticipată plătit de clienţii bancari care şi-au refinanţat creditele, în perioada următoare apariţiei Ordonanţei, prevederile art. 67 au condus la economii de aproximativ 65 milioane de lei şi 10 milioane de euro”, se precizează în sursa citată.
La aceste sume se adaugă alte 16 milioane de lei şi 7,85 milioane de euro ca urmare a rambursărilor anticipate, al căror volum s-a ridicat la 542,2 milioane lei, respectiv 261,9 milioane euro.