România ocupă ultimul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în privinţa indicelui economiei şi societatea digitală, cu un punctaj global de 0,35 din maximum 1, conform Digital Economy and Society Index (DESI), publicat pe site-ul Comisiei Europene, un raport cu privire la nivelul de digitalizare în Uniunea Europeană (UE).
Potrivit sursei citate, în comparaţie cu anul trecut, un procent mai important din populaţie este abonat la reţele în bandă largă şi datorită calităţii ridicate a acestora, însă nivelul scăzut al competenţelor digitale şi al încrederii utilizatorilor pare a fi o piedică în calea dezvoltării economiei digitale a ţării.
'Utilizarea internetului a crescut, în principal, datorită unei mai mari participări în cadrul reţelelor sociale. Pe de altă parte, întreprinderile din România ar trebui să exploateze mai bine avantajele oferite de reţelele de socializare, de comerţul online şi de aplicaţiile de tip cloud. Ponderea utilizatorilor care interacţionează cu autorităţile publice a crescut, dar este în continuare cea mai scăzută din UE. România face parte din grupul ţărilor aflate într-o fază de recuperare a decalajelor, deoarece, cu toate că încă înregistrează rezultate mai slabe decât cele din UE în ansamblu, s-a dezvoltat rapid în ultimul an şi a ajuns mai aproape de media europeană', se arată în raportul de analiză dedicat României.
Pe segmentul conectivitate, România a înregistrat performanţe mai bune în clasamentul DESI 2016, cu un scor 0,5, în creştere de la 0,47 în anul precedent, ceea ce clasează ţara pe locul 23 în rândul statelor din UE.
De asemenea, România performează mult mai bine decât media UE în privinţa vitezei de acces la internet. Astfel, aproape trei sferturi (72%) din populaţie beneficiază de viteze de cel puţin 30 Mbps, peste media europeană, de 71%.
În privinţa capitalului uman din domeniu, România consemnează în DESI 2016 un scor de 0,36, echivalent cu o clasare pe poziţia 27 în topul statelor membre ale UE. De asemenea, la capitolul utilizării internetului, România înregistrează un punctaj de 0,34, în creştere de la 0,31, şi se clasează pe locul 27 la nivelul UE.
Totodată pe segmentul integrării tehnologiilor digitale în sectorul de business, scorul obţinut în cadrul DESI a fost de 0,2, cea mai mică valoare din Uniune.
Nu în ultimul rând, în cazul Serviciilor Publice Digitale, ţara a înregistrat un punctaj de 0,33 (faţă de 0,27, anul trecut) şi o clasare pe poziţia 27.
Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI) este un indice compozit, elaborat de Comisia Europeană (DG CNECT), în vederea evaluării progreselor ţărilor UE în direcţia unei economii şi societăţi digitale. Acest indice integrează un set de indicatori relevanţi, structuraţi în jurul a cinci dimensiuni: conectivitatea, capitalul uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale şi serviciile publice digitale.
DESI 2016 este constituit din indicatori care se referă, în principal, la anul calendaristic 2015, mai puţin în situaţia în care nu au fost disponibile date pentru anul calendaristic respectiv şi au fost utilizate în schimb cele mai recente date disponibile.
Punctajele DESI sunt de la 0 la 1, un punctaj mai mare reflectând performanţa mai bună a ţării respective. În DESI 2016, grupul ţărilor aflate într-o fază de recuperare a decalajelor este format din Cipru, Croaţia, Italia, Letonia, România şi Slovenia.
SURSA: Agerpres