Doar șase miliardari în bitcoin
Criptomonedele nu mai sunt la fel de populare acum, dar rămân în continuare o investiție foarte comună. Mai mult de jumătate din Generația Z (persoane cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani) au investit în ele, a arătat un raport al CFA Institute și al Fundației pentru Educația Investitorilor din cadrul Autorității de Reglementare a Industriei Financiare, la începutul acestui an, transmite CNBC.
În prezent, 425 de milioane de oameni folosesc cripto, conform unui raport realizat de firma de consultanță Henley & Partners. În lume există însă doar șase miliardari în bitcoin.
Raportul spune că 88.200 de oameni au active cripto în valoare de cel puţin 1 milion de dolari. Cifra reprezintă mai puţin de 1% din totalul utilizatorilor cripto. Aproximativ 40.500 dintre ei îşi au investiţiile în bitcoin, puţin sub 46% din total.
Mult mai puţini oameni sunt aşa-numiţii centimilionari, care deţin criptomonede evaluate la peste 100 de milioane de dolari. Există doar 182 de astfel de investitori, 78 dintre ei fiind concentraţi pe bitcoin. De asemenea, 22 de persoane deţin active cripto în valoare de cel puţin 1 miliard de dolari.
Şase dintre ei îşi deţin investiţiile în bitcoin, o proporţie mult mai mică decât în rândul milionarilor cripto şi centimilionarilor. Spre comparaţie, valoarea totală a pieţei cripto, la momentul redactării raportului, era de 1.180 miliarde de dolari.
Adoptarea criptografiei în întreaga lume
Ca parte a raportului său, Henley & Partners a dezvoltat, de asemenea, un indice de adoptare cripto. Acesta ia în considerare o gamă largă de factori. Sunt incluse adoptarea publică a cripto, mediul de reglementare şi modul în care cripto sunt impozitate.
De asemenea, au fost luate în considerare adoptarea infrastructurii cripto. Inovarea şi factorii economici legaţi de utilizarea cripto sunt incluse aici. Indicele este conceput pentru a arăta „cele mai atrăgătoare opţiuni de program de migrare a investiţiilor pentru investitorii cripto”.
Singapore a ocupat fruntea indicelui general, urmată de Elveţia pe locul al doilea şi Emiratele Arabe Unite pe locul trei. SUA şi Marea Britanie s-au clasat pe locul cinci şi, respectiv, pe locul şapte.
Alte ţări din top 10 au inclus Australia pe locul şase, Canada, Malta şi Malaezia, care s-au clasat pe locul opt, nouă şi zece.
Atât Singapore, cât şi Emiratele Arabe Unite au primit note de top pentru că sunt prietenoase cu impozitele pentru investitorii cripto. În această categorie, SUA şi Marea Britanie au rămas cu mult în urmă şi au coborât din top 10.
Adoptarea publică şi interesul sunt totuşi ridicate în cele două ţări. SUA ocupă locul al treilea, iar Marea Britanie locul patru în această categorie. Emiratele Arabe Unite şi Singapore ocupă din nou primele două locuri.
SUA și Marea Britanie pe primele locuri la anumite categorii
Statele Unite sunt în fruntea tabelului pentru adoptarea infrastructurii. Acesta ia în considerare cât de comune sunt ATM-urile pentru criptomonede. De asemenea, este avut în vedere dacă există platforme de active digitale şi modul în care băncile locale integrează criptomonede. Pe de altă parte, Marea Britanie se află în fruntea categoriei de inovaţie şi tehnologie.
Investiţia în criptomonede a devenit foarte populară în ultimii ani, în special în timpul pandemiei de Covid-19, când aplicaţiile de tranzacţionare cu amănuntul au crescut.
Economiştii şi consilierii de investiții au cerut totuşi prudenţă, deoarece cripto-ul este văzut ca un activ extrem de volatil, care îşi poate pierde rapid din valoare. În plus, multe ţări nu au reglementat încă investiţiile şi tranzacţionarea cripto, sau companiile din spaţiul cripto.
Prin urmare, utilizatorii şi banii lor sunt mai puţin protejaţi şi pot fi vulnerabili la crize precum colapsul FTX de anul trecut.