Documentul precizează că politicieni deţin media şi influenţează politica editorială. În privinţa libertăţii de exprimare, este menţionată ”lista neagră” făcută de Carmen Dan în februarie anul trecut, când a acuzat mai mulţi ziarişti că sprijină protestele antiguvernamentale. Şi atitudinea Gabrielei Firea de interzicere a accesului ONG-urilor la şedinţele CGMB este amintită.
Legea prevede sancţiuni penale împotriva oficialilor pentru corupţie, însă, în ciuda numeroaselor procese penale, practicile de corupţie au rămas larg răspândite. Au existat numeroase cazuri de corupţie la nivel guvernamental în cursul anului. Corupţia a rămas o problemă, conform indicatorilor Băncii Mondiale. Mita a rămas o practică obişnuită în sectorul public. Legile nu au fost întotdeauna implementate în mod eficient, iar oficialii, inclusiv judecătorii, s-au angajat uneori în practici corupte cu impunitate. Imunitatea de la urmărirea penală deţinută de actualii şi fostii membri ai cabinetului care au fost şi membri ai Parlamentului a blocat uneori investigaţiile, se arată în raportul publicat de Departamentul de stat al SUA.
În privinţa corupţiei, documentul aminteşte că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a continuat în ritm constant să investigheze numeroase cazuri de corupţie care implică politicieni, persoane din sistemul judiciar şi din administraţie. Este menţionat cazul deputatului PSD Ion Munteanu, suspectat de DNA de trafic de influenţă şi spălarea banilor pentru că a primit peste 400.000 de euro în schimbul facilitării tranzacţiilor între un om de afaceri şi o întreprindere de stat.
Raportul menţionează că, până la 31 august, DNA a trimis în judecată 209 cazuri care au implicat 573 de inculpaţi, inclusiv un ministru, doi parlamentari, un secretar de stat, un judecător, un procuror, 12 primari şi 16 ofiţeri de poliţie. Verdictele în cazurile de corupţie au fost adesea inconsistente, cu sentinţe care variază foarte mult în cazul unor infracţiuni similare, se arată în raport.