Corpul de Control al premierului va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală comise la Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România) SA în urma unui control efectuat la instituţia financiară, care a vizat verificarea respectării de către conducerea societăţii a dispoziţiilor legale incidente şi a normelor interne referitoare la angajarea şi efectuarea cheltuielilor, achiziţia de bunuri şi servicii şi modul de gestionare a patrimoniului, informează Biroul de presă al Guvernului.
Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România) SA este deținută de Eximbank, în proporție de aproape 94%, care la rândul ei este deținută de statul român prin Ministerul de Finanțe. În raport se menționează, având în vedere cele de mai sus, că statul este, în mod indirect, acționar majoritar al CARE România.
Contactați de revista Capital, reprezentanții Eximbank ne-au declarat următoarele: "Controlul a fost solicitat de către acționarul majoritar al companiei de asigurări, EximBank. Conducerea actuală a companiei de asigurări și acționarul majoritar este în curs de recuperare a unei părți a prejudiciului, pe rolul instanței fiind în curs un proces în acest sens. În prezent, CARE România trece printr-un proces de optimizare a fluxurilor de lucru și de diminuare a costurilor, înregistrându-se progrese semnificative ale principalilor indicatori financiari".
În urma controlului efectuat la CARE România s-a constatat, printre altele, că în perioada în care Radu Frîncu a deţinut calitatea de preşedinte al directoratului Companiei 'CARE România' S.A. – între 19.05.2010 şi 08.07.2013 – compania cu capital majoritar de stat a întregistrat 'o pierdere cumulată în sumă de 23.464.867 lei'.
Totodată, din raportul Corpului de Control reiese că inspectorii guvernamentali nu au identificat înscrisuri care să ateste absolvirea de către Radu Frîncu a cursurilor unei instituţii de învăţământ superior, aşa cum prevede Norma Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din 31.07.2009 privind autorizarea asigurătorilor.
În sarcina lui Frîncu s-a reţinut şi faptul că acesta 'a devenit proprietar al unui autoturism marca BENTLEY, model Continental GTC, în timpul mandatului de preşedinte al directoratului Companiei 'CARE România' S.A., dar nu a depus declaraţia de avere'.
Totodată, în raportul Corpului de Control al premierului privind CARE România se precizează că Radu Frîncu şi Marius Constantin Banu – membru al directoratului 'CARE România' S.A. în perioada 16.07.2010 – 08.07.2013 – 'au utilizat sume importante din fondurile companiei, în cuantum total de 831.177,85 lei şi 53.173,43 euro, în interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei'.
Corpul de Control al premierului a constatat, totodată, că Frîncu şi Banu 'şi-au decontat din fondurile companiei contravaloarea unor sejururi efectuate împreună cu familia sau cu alte persoane în străinătate în cuantum de 65.895,15 lei şi 31.663,43 euro', între destinaţiile alese de aceştia ca 'deplasări' inspectorii guvernamentali menţionând Ibiza, Cannes şi Paris.
De asemenea, în raportul Corpului de Control se arată că din fondurile companiei Radu Frîncu a achitat mai multe obiecte şi haine de lux, printre care 'bijuterii, ceas Cartier, telefon VertiF şi un Roller bal'.
'Având în vedere că în urma desfăşurării acţiunii de control au rezultat indicii privind implicarea reprezentanţilor Companiei de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România) S.A. în acte şi operaţiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natură penală, Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atribuţii de control, va sesiza Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunilor şi asupra vinovăţiei', se arată în raportul Corpului de Control al prim-ministrului.