Informațiile recente cu privire la „acțiuni ambițioase” ale guvernelor, anunțate în timpul summit-ului COP26 de la Glasgow, a fost primit, pe bună dreptate, cu scepticism de activiștii climatici și de publicul larg. În aceeași perioadă, apăreau și dezvăluiri importante ale decalajului în ceea ce privește reducerea emisiilor, pe măsură ce respingerea tot mai mare a acțiunilor ecologice a devenit omniprezentă.
Iar dezvăluirea că peste 800 de puțuri de petrol sunt gata să fie forate în acest an și în 2022, în raportul „Drill, Baby, Drill”, arată clar că discuțiile de la COP26 sunt în mare parte propagandă. Și că singurul plan clar pe care capitalismul global îl are pentru criza climatică este colapsul, potrivit Common Dreams.
Scenariul este cel mai îngrozitor de până acum. Nu doar concentrația de CO2 din atmosferă este cea mai ridicată din ultimii zeci de ani și temperaturile continuă să se apropie de 1,5 °C, dar emisiile au început să crească din nou după pauza din pandemie.
Raportul „Drill, Baby, Drill” arată că una se spune, alta se face
Se pare însă că infrastructura actuală nu e suficientă pentru capitalismul global. În raportul „Drill, Baby, Drill”, făcut public odată cu Acordul de la Glasgow, apare o și mai mare incoerență în ce se spune și ce se face. Astfel, 816 noi puțuri de petrol și zăcăminte de gaz vor fi exploatate până la sfârșitul anului și în 2022. Ele se află în 76 de țări din întreaga lume, țări ale căror guverne au spus „prezent” la summit-ul COP26 de la Glasgow, pentru a „a negocia” o soluție pentru criza climatică.
Cele mai multe puțuri sunt în Australia și Rusia, cu câte 80 de sonde fiecare, urmate îndeaproape de Mexic cu 78. Australia, Rusia, Mexic, Indonezia, SUA, Norvegia, Marea Britanie, Brazilia și Myanmar plănuiesc să foreze în peste 500 de puțuri de petrol, de acum până la sfârșitul anului 2022.
ENI, Total, Pemex, BP, Pertamina, Chevron și ExxonMobil
Companiile abonate fac parte din galeria suspecților obișnuiți: ENI, Petronas, Shell, Equinor, Total, Pemex, BP, Pertamina, Chevron și ExxonMobil. Există cel puțin 67 de sonde care ar urma să înceapă să foreze deasupra Cercului Polar Arctic.
Multe dintre aceste companii cheltuiesc milioane în fiecare an pentru propaganda privind neutralitatea carbonului și alte soluții false, blocând acțiunile reale și extinzându-și operațiunile.
Propagandă privind „ambițiile” și tehnologii pentru a lăsa combustibilii fosili să curgă
Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză. Este modul în care funcționează acest sistem: suficientă propagandă privind „ambițiile” și tehnologii pentru a menține combustibilii fosili să curgă ca întotdeauna, în timp ce clima o ia razna.
Informațiile de mai sus conduc la o întrebare: dacă dezbaterea privind schimbările climatice este susținută de companii și guverne în jurul formulelor ”zero net”, taxe pe carbon și compensații, mai degrabă decât pe oprirea emisiilor, când se va ajunge și la adevărata problemă a crizei climatice? Ei bine, niciodată. Și acesta este de fapt scopul.
Guvernele și companiile sunt implicate activ în a nu reduce emisiile, ci în a le crește
Guvernele și companiile sunt implicate activ în a nu reduce emisiile, ci în a le crește. Fiecare dintre sondele de forare este o crimă împotriva umanității și a tuturor speciilor de pe această planetă.
Motivul pentru care criza climatică nu se vrea a fi rezolvată este că astfel va duce la cea mai mare schimbare de putere din istoria umanității și la cel mai mare transfer de bogăție și pierdere de profituri din istorie. Asta înseamnă foarte puțin pentru majoritatea oamenilor, deoarece noi vom fi beneficiarii acestei schimbări, ai acestui transfer, ai acestei redistribuiri.
Dacă însă continuăm să nu acționăm împotriva cauzei reale a crizei climatice, modul de producție capitalist și viziunea capitalistă asupra lumii, ei o vor lua drept un permis de a continua colapsul.