Traficul general de date mobile va crește de 12 ori până la sfârșitul anului 2018. Creșterea este generată de cantitatea tot mai mare de conținut video, dar și de viteze de transfer îmbunătățite datorită optimizării rețelelor HSPA și apariției LTE.

„Serviciile LTE vor fi disponibile pentru 60% din populația lumii până în anul 2018”, a declarat Douglas Gilstrap, Senior Vice President and Head of Strategy, Ericsson. „Ne așteptăm ca abonamentele pentru LTE să depășească cifra de 1 miliard în 2017, datorită apariției dispozitivelor capabile să susțină această tehnologie, dar și a cererii crescute pentru servicii de video. În plus, odată cu optimizarea rețelelor WCDMA/HSPA, vitezele de transfer și experiența utilizatorului final s-au îmbunătățit,” a mai adăugat Douglas Gilstrap.

Consumul de video reprezintă cel mai mare segment de trafic de date dintr-o rețea și se preconizează că va crește anual cu 60%, până la sfârșitul anului 2018. Consumul de date video ajunge, în unele rețele, la 2.6GB/abonament.

Deși consumul de date video este foarte popular, utilizatorii au tendința de a-și petrece majoritatea timpului pe aplicații care consumă un volum mare de date. De asemenea, o medie de 85 de minute pe zi sunt alocate rețelelor sociale.

Jumătate din vânzările de telefoane mobile din trimestrul I al anului 2013 au fost acoperite de smartphone-uri, spre deosebire de anul 2012, când acestea au acoperit doar 40%. Numărul total de abonamente la serviciile de telefonie mobilă au crescut în decurs de un an cu 8% la nivel global. Dintre acestea, abonamentele pe rețele WCDMA/HSPA au crescut cu 60 de milioane, cele pe GSM/EDGE cu 30 de milioane, iar abonamentele pe LTE cu aproximativ 20 de milioane.

Abonamentele la serviciile de broadband mobil au crescut cu 45% în 2013 față de 2012, atingând cifra de 1,7 miliarde.