Reprezentanții FMI, aflați în vizită anuală în România, au emis un raport privind situația economiei românești. Potrivit experților internaționali, pachetul de măsuri fiscal-bugetare este doar un prim pas. Ce a recomandat FMI și ce avertismente au transmis?
Pachetul de măsuri fiscal-bugetare este doar un prim pas spune FMI
Fondul Monetar Internațional (FMI), aflat în vizită anuală în România, a emis un raport. Acest raport ar urma să fie prezentat în cadrul unei conferințe de presă. Experții FMI susțin că pachetul de măsuri fiscal-bugetare adoptat de Guvernul României reprezintă un prim pas important.
Pe de altă parte, se subliniază faptul că sunt necesare alte reforme fiscale pentru a crește veniturile la bugetul de stat. Mai mult, FMI recomandă introducerea de noi taxe în următorii doi ani.
De asemenea, acest raport al FMI vine și cu o serie de recomandări privind reforma fiscală. În primul rând, FMI sugerează reducerea pragului pentru microîntreprinderi, o propunere pe care Guvernul a refuzat să o implementeze în cadrul pachetului de măsuri.
În plus, cei de la FMI propun eliminarea cotelor diferite de TVA și a facilităților fiscale și a privilegiilor existente în prezent în România.
FMI atrage atenția asupra riscurilor implementării măsurilor fiscale
În ceea ce privește politica salarială a Guvernului, FMI atrage atenția că majorările salariale discutate ar putea conduce la o creștere a inflației.
De asemenea, FMI subliniază în raport că încercarea Guvernului de a reduce prețurile la alimente și de a plafona adaosul comercial ar putea duce la creșteri de prețuri la alte produse și la o creștere a inflației.
Nu în ultimul rând, FMI recomandă și o revizuire a sistemului de impozitare a proprietăților.
Pe de altă parte, în raport, FMI evidențiază și riscurile asociate implementării reformei fiscale, mai ales în contextul celor patru runde de alegeri programate pentru anul viitor. Printre altele, Guvernul este sfătuit să nu mai introducă taxe peste noapte. În acest sens, ministerul Finanțelor trebuie să creeze un departament special care să se ocupe de introducerea noilor taxe.
Delegația FMI se întâlnește cu premierul Marcel Ciolacu
Amintim că, o echipă a FMI, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, se află la Bucureşti. Vizita are loc în perioada 25 septembrie – 4 octombrie. Scopul este de a analiza situația economiei românești.
Membrii comisiilor parlamentare de buget-finanţe s-au întâlnit, marţi, cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional. Premierul Marcel Ciolacu urmează să se întâlnească miercuri, 4 octombrie, cu reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internațional.
La finalul vizitei, este de aşteptat ca misiunea FMI să susţină o conferinţă de presă.