Raport independent: Pandemia de coronavirus ar fi putut fi evitată dacă se acționa mai repede
Raportul arată că pandemia de coronavirus ar fi putut fi prevenită dacă întreaga lume ar fi reacționat mai devreme. Liderii mondiali sunt criticați din cauză că au avut un răspuns lent cu privire la dezastrul care s-a produs.
În acest context, pentru ca o astfel de pandemie să nu mai aibă loc, Comisia independentă care a publicat raportul cere un nou tratat internațional pentru instiuirea unui Consiliu pentru Amenințări Globale în Sănătate, mai multă putere de monitorizare pentru OMS, cu scopul de a investiga și de a publica informații cu privire la apariția unor focare de infecție fără aprobarea guvernelor. În plus, se dorește și alocarea de noi fonduri pentru Facilitatea Internațională de Finanțare pentru Pandemii.
„Comisia recomandă o transformare fundamentală menită să asigure angajamentul la cel mai înalt nivel pentru un sistem nou pe care cetățenii să se poată baza că le va asigura siguranța și sănătatea”, au anunțat co-președinții comisiei, fostul premier neozeelandez Helen Clark și fostul președinte al Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf.
Chiar dacă raportul nu analizează originile Sars-Cov-2, Comisia independentă critică atât autoritățile chineze, cât și OMS, pentru că au admis și au avertizat lumea foarte târziu că virusul se transmite de la om la om în Wuhan, notează The Financial Times și Deutsche Welle.
„Pentru viitor, o abordare precaută ar trebui folosită de la bun început, luând în calcul că o boală respiratorie se poate transmite de la om la om, până când contrariul va fi dovedit”, spune raportul.
Regulamentul Internațional de Sănătate, criticat și el
Autorii raportului critică acest Regulament, spunând că forma lui actuală constrânge, în loc să faciliteze reacția rapidă.
„Dacă restricțiile de călătorie ar fi fost impuse mai repede și pe scară mai largă, asta ar fi însemnat o inhibare a transmiterii rapide a virusului”, a declarat Clark, la o conferință de presă înainte de publicarea raportului.
OMS este dur criticată din cauză că nu a declarat COVID o urgență de sănătate publică de interes internațional până pe 30 ianuarie.
Liderii țărilor bogate, cei mai criticați
Comisia independentă a ținut cele mai dure critici pentru liderii țărilor bogate din Europa și America de Nord, spunând că aceștia au irosit luna februarie a anului 2020 prin lipsă de reacție. Potrivit raportului, unele țări au fi putut lua măsuri în această lună pentru a controla răspândirea virusului.
Când gravitatea crizei a fost în cele din urmă admisă în martie 2020, „a existat o luptă nebună pentru achiziția de echipamente de protecție, terapeutice și altfel de echipamente. Această luptă a fost facilitată de lipsa unui leadership global”, spune raportul.
Sursă foto: Dreamstime