Raport ITUC: Mari companii, acuzate că subminează democrația și exacerbează crize globale

Luni, Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) a publicat un raport care acuză unele dintre cele mai mari companii din lume că subminează democrația și contribuie la crize globale prin sprijinirea mișcărilor politice de extremă dreaptă, agravarea crizei climatice și încălcarea drepturilor sindicale și umane.

Printre companiile vizate se numără Amazon, Tesla, Meta, ExxonMobil, Blackstone, Vanguard și Glencore.

Raportul susține că aceste corporații influențează politica globală prin lobby-ul agresiv desfășurat, inclusiv la Summitul viitorului al Națiunilor Unite, programat pentru 22-23 septembrie la New York. Această influență este exercitată pentru a modela deciziile politice într-un mod favorabil intereselor lor corporative, transmite The Guardian.

Amazon: sindicate distruse și emisii de carbon masive

Amazon, una dintre cele mai mari companii și unul dintre cei mai mari angajatori din lume, este criticat pentru numeroase practici nocive. Raportul ITUC notează că gigantul e-commerce și de cloud computing este acuzat de distrugerea sindicatelor și plata unor salarii mici pe mai multe continente.

De asemenea, Amazon este acuzat de monopol în comerțul electronic, emisii uriașe de carbon prin centrele sale de date AWS și evaziune fiscală la nivel global.

Raportul subliniază că Amazon a înregistrat rate ridicate ale vătămărilor în rândul angajaților din SUA, a contestat autoritatea Consiliului Național pentru Relații de Muncă (NLRB) și a încercat să anuleze legi ale muncii în Canada și Germania.

În plus, compania a finanțat grupuri politice de extremă dreaptă și a permis grupurilor de ură să strângă bani și să vândă produse prin platforma sa.

Tesla și opoziția față de sindicate

Tesla este acuzată de ITUC pentru opoziția sa antisindicală în SUA, Germania și Suedia, dar și pentru încălcări ale drepturilor omului în cadrul lanțurilor de aprovizionare.

Raportul subliniază opoziția personală a CEO-ului Elon Musk față de sindicate și democrație, precum și sprijinul său pentru lideri politici controversați precum Donald Trump, Javier Milei și Narendra Modi.

Tesla, vehicule electrice
SURSA FOTO: Dreamstime

Meta facilitează propaganda de extremă dreaptă

Meta, cunoscută anterior ca Facebook, se află printre aceste companii acuzate de rolul său în facilitarea propagandei de extremă dreaptă și încurajarea acestor mișcări atât în SUA, cât și la nivel internațional.

ITUC atrage atenția asupra represaliilor companiei împotriva reglementărilor din Canada și a eforturilor de lobby împotriva legilor privind confidențialitatea datelor.