Aproape 20% din personalul Fondului Monetar Internațional afirmă că activitatea lor a fost „influențată în mod nejustificat” de supraveghetori, potrivit unui sondaj intern publicat joi în cadrul unei revizuiri a standardelor de integritate a datelor, scrie Reuters. Sondajul a constatat, în general, existența unor „mecanisme solide” de guvernanță instituțională.

De ce s-a făcut această revizuire?

Revizuirea a fost lansată anul trecut de Consiliul de administrație al FMI în urma acuzațiilor din septembrie 2021 potrivit cărora directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a exercitat presiuni asupra personalului Băncii Mondiale pentru a modifica datele în favoarea Chinei în 2017.

După o investigație de câteva săptămâni privind chestiunea care a implicat îmbunătățirea poziției Chinei în raportul „Doing Business” al Băncii Mondiale, boardul FMI a decis să o mențină pe Georgieva în funcția de director general al FMI, dar a continuat o revizuire a politicilor Fondului privind integritatea datelor.

Revizuirea a constatat că Fondul „dispune, în general, de mecanisme solide pentru a asigura un standard ridicat de guvernanță instituțională și integritate analitică, împreună cu mecanisme bine dezvoltate pentru a ajuta membrii FMI să pregătească date solide”.

Există încă lacune în cadrul FMI

Raportul a precizat că sistemul de soluționare a litigiilor al FMI este comparabil cu cel al altor instituții internaționale și oferă „multiple mecanisme formale și informale” pentru ca angajații să își exprime preocupările la locul de muncă. Dar a recunoscut că există lacune în sistem, cum ar fi faptul că procesul de revizuire internă ridică riscul ca personalul să selecteze subiecte pentru analizele de țară care sunt importante pentru Fond, dar mai puțin relevante pentru țară.

„În general, cultura Fondului tinde să nu stimuleze suficient de mult angajații să exprime opinii divergente”, arată raportul.

Un grup de lucru privind integritatea datelor și analizelor a recomandat că ar trebui să se facă mai multe pentru a clarifica rolul conducerii și al directorilor executivi de țară în analizele de țară efectuate de personal și pentru a consolida independența analizelor efectuate de personal, se arată în raport.

Transparența și documentația sistemului de analiză internă a FMI ar trebui, de asemenea, să fie îmbunătățite, cu o analiză din partea Biroului de Audit Intern al fondului, potrivit raportului.