Un raport al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa arată o situație gravă în ceea ce privește tratamentul Moscovei legat de ucrainenii evacuați din orașele asediate. Potrivit documentului, multe persoane „adeseori dispar pur și simplu” sau sunt „deportați” în Rusia.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a exprimat „grava preocupare” faţă de tratamentul aplicat de Moscova civililor ucraineni în aşa-numitele „lagăre de filtrare” destinate să-i identifice pe cei suspectaţi de legături cu autorităţile de la Kiev, potrivit unui raport care urmează să fie publicat joi, potrivit France Presse.
Ucrainenii „dispar pur și simplu”
„Potrivit martorilor”, această procedură „implică interogatorii brutale şi percheziţii corporale umilitoare”, subliniază cei trei autori ai documentului de 115 pagini, consultat de AFP, menţionând o evoluţie „alarmantă”.
Ucrainenii evacuaţi din oraşele asediate, aşa cum s-a întâmplat la Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov, sau cei care părăsesc teritoriile ocupate de trupele ruse sunt nevoiţi să treacă prin aceste centre.
„Acolo sunt înregistrate datele lor personale, le sunt prelevate amprentele lor digitale şi actele lor de identitate le sunt copiate”, detaliază raportul OSCE.
Obiectivul aparent este de a stabili dacă persoanele au luptat de partea ucraineană sau au avut conexiuni cu regimentul Azov sau cu autorităţile ucrainene.
„Dacă aceste este cazul, persoanele sunt separate de celelalte şi adeseori dispar pur şi simplu”, subliniază experţii, dintre care doi s-au deplasat în Ucraina în iunie pentru a completa raportul redactat pe baza mai multor surse.
„Unii sunt transferaţi” în teritoriile separatiste autoproclamate Lugansk şi Doneţk, „unde sunt deţinuţi sau chiar ucişi”, conform raportului OSCE, în care se menţionează că aceasta este o „practică ce sugerează că Rusia utilizează cele două entităţi pentru a eluda obligaţiile sale internaţionale”.
Cei care trec testul sunt „deportați” în Rusia
Cei care trec testul „sunt adeseori trimişi în Rusia”, „cu sau fără consimţământul lor”.
Odată ajunşi acolo li se promit locuri de muncă şi locuinţe gratuite. Ei cu siguranţă au libertate de mişcare, dar „de multe ori nu au informaţii, bani sau telefon” pentru a putea părăsi Rusia, se mai spune în raport.
Kievul denunţă de mai multe săptămâni „deportări” care ar fi vizat peste un milion de ucraineni, Moscova asigurând, la rândul său, că singurul său scop este de a permite civililor „să se evacueze” din „zonele periculoase”.
Există „aproximativ 20 de structuri de acest tip”, a apreciat Ievheni Tsibalium, ambasadorul Ucrainei pe lângă OSCE, citat în document, referindu-se la lagărele de filtrare.
Acesta este al doilea raport al OSCE de la începutul conflictului în cadrul aşa-numitului mecanism „Moscova”, în care Rusia a refuzat să coopereze. Acoperind perioada din aprilie până în iunie, documentul confirmă descoperirea unor „încălcări flagrante ale drepturilor” ce pot constitui crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Organizaţia, instituită în 1975, în plin Război rece, pentru a favoriza dialogul dintre Est şi Vest, a efectuat o iniţiativă similară în 2018 pentru a examina crimele în Cecenia împotriva persoanelor LGBT+ sau în 2020 în urma alegerilor frauduloase şi a represiunii din Belarus.