"Discriminarea pe criterii etnice rămâne o realitate în cadrul Uniunii Europene, aceasta fiind sesizabilă în domenii precum sănătatea, educaţia sau ocuparea locurilor de muncă", a relevat agenţia europeană în raportul său.
"În actuala perioadă dificilă din punct de vedere economic, Uniunea Europeană trebuie să garanteze mai mult ca oricând aplicarea drepturilor fundamentale", a subliniat preşedintele consiliului administrativ al FRA, Ilze Brand Kehris, citată în comunicat, adăugând că prevenirea rasismului, promovarea egalităţii şi non-discriminării trebuie să rămână principalele preocupări ale UE în 2012.
Domenii precum sănătatea, educaţia sau ocuparea locurilor de muncă rămân problematice pentru imigranţi şi solicitanţii de azil, în special în condiţiile în care una dintre principalele provocări ale Uniunii Europene este reprezentată de implementarea unui regim comun de azil înainte de finele anului 2012.
FRA a insistat în raportul său asupra necesităţii voinţei politice şi finanţării din surse europene în vederea ameliorării capacităţii de primire şi acomodare a imigranţilor în UE.
Având în vedere fluxul de migraţie din spaţiul mediteranean, alimentat de Primăvara Arabă, "situaţia persoanelor care pătrund în mod ilegal în Uniunea Europeană a devenit o urgenţă în ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale", a insistat FRA.
FRA a prezentat şi îmbunătăţirile realizate pe parcursul anului 2011, printre care deciziile luate pentru promovarea drepturilor homosexualilor, lesbienelor şi bisexualilor şi persoanelor cu dizabilităţi sau reformele aplicate în domeniul sistemelor de protecţie a copiilor.
În 2011, FRA a consemnat 529 de condamnări ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) – faţă de 657 în 2010 – legate de încălcarea a cel puţin un drept fundamental.
Statele în care s-au comis cele mai multe încălcări au fost Grecia (69 de cazuri), România (58), Polonia (54) şi Bulgaria (52). Suedia a fost singurul stat care nu a devenit obiectul unei hotărâri a CEDO privind încălcarea acestor drepturi.
Sursa: Agerpres