Exporturile totale de produse din tutun încălzit au atins în 2021 cifra de 723 milioane de euro, în timp ce exporturile de ţigarete ale României s-au situat la 617 milioane de euro.
„Contribuţia este semnificativă, dacă avem în vedere faptul că România a închis anul 2021 cu un deficit comercial de 23,69 miliarde de euro, cu 5,3 miliarde de euro peste nivelul din anul anterior. Exporturile de bunuri au crescut în 2021 la 74,7 miliarde de euro, în timp ce nivelul importurilor a ajuns la valoarea de 98,3 miliarde de euro”, se menţionează în comunicatul companiei Philip Morris România.
Țigările continuă să domine alegerile celor 5 milioane de consumatori adulţi din România
Valoarea exporturilor a crescut de şapte ori faţă de anul 2016 şi a depăşit exporturile fabricii Philip Morris International din Italia.
„Am făcut investiţii semnificative în dezvoltarea acestor produse inovatoare: aproape 600 de milioane de dolari de când am început transformarea fabricii din Otopeni într-o unitate de producţie de ultimă generaţie. Ne mândrim cu faptul că în 2021 exporturile de produse din tutun încălzit fabricate în România au depăşit exporturile de ţigarete. Aceste realizări sunt dovada angajamentului nostru ferm faţă de România.
Cu toate acestea, ţigările continuă să domine alegerile celor 5 milioane de consumatori adulţi din România. Adoptarea alternativelor mai puţin nocive, precum IQOS, este încă la un nivel scăzut faţă de alte state europene, iar acest lucru se datorează, în special, nivelului ridicat de dezinformare care persistă în legătură cu produsele care încălzesc tutunul”, a afirmat Daniel Cuevas, managing director, Philip Morris Romania.
Una dintre cele trei fabrici din UE care produc consumabile pentru IQOS se află în România
La nivel mondial, doar opt fabrici produc consumabile pentru IQOS, dintre care trei se află în Uniunea Europeană. România este una dintre ele, alături de fabricile din Italia şi din Grecia.
„Ne-am dori ca şi mai mulţi fumători români să beneficieze de pe urma acestor inovaţii care sunt fabricate în România cu mână de lucru românească. Din păcate, ţara noastră este una dintre puţinele din UE în care vedem o creştere a prevalenţei fumatului, iar noi credem că fumătorii merită o soluţie pragmatică care să-i facă să renunţe la ţigări în număr cât mai mare. Astăzi o astfel de soluţie există.
O politică bazată pe reducerea riscurilor este adecvată şi ar contribui semnificativ la înlocuirea ţigărilor în rândul celor 5 milioane de români care altfel ar continua să fumeze. Acesta ar fi un pas extrem de important către o Românie fără fum”, a declarat Dragoş Bucurenci, director External Affairs, Philip Morris Romania.
Produsele fără fum sunt mai puţin nocive decât ţigările şi reprezintă o alternativă mai bună pentru fumători
În ultimii ani, datele au demonstrat că produsele fără fum sunt mai puţin nocive decât ţigările şi reprezintă o alternativă mai bună pentru fumători, se arată în analiză. În ultima perioadă, organizaţii şi experţi în sănătate din mai multe ţări europene solicită o legislaţie care să facă o distincţie clară între ţigările clasice şi produsele fără fum.
„Vom continua să investim în inovaţie, în alternative mai bune la continuarea fumatului, deoarece înlocuirea ţigărilor cu alternative mai puţin nocive va fi posibilă doar dacă fumătorii adulţi au acces la produse fundamentate ştiinţific şi la informaţii corecte despre acestea”, a subliniat Daniel Cuevas, Managing Director Philip Morris Romania.