Cifrele sunt cuprinse în cinci studii controversate, comandate de fostul guvern laburist, dar care nu au fost niciodată publicate, tocmai pentru că partidul a dorit să evite să-i fie afectată imaginea înainte de alegerile generale de anul trecut.
Miniştrii actuali au acuzat faptul că fostul executiv a  “acoperit” faptele şi au promis să publice în întregime în următoarele zile aceste rapoarte – care îi costă pe contribuabilii britanici 165.000 de lire sterline şi care sunt de acum vizibile în The Sunday Telegraph în întregime în următoarele zile.
Documentele conţin de asemenea date care arată că imigranţii din toate ţările veniţi în Marea Britanie sunt mai susceptibili de a rămâne fără un loc de muncă decât populaţia autohtonă şi sunt mai puţin înclinaţi în orice formă de “participare civică” . Totodată, mai mult de o treime din populaţia din Londra este născută în afara Marii Britanii.
Dezvăluirile vor adduce din nou în lumina reflectoarelor înregistrările controversate ale partidului în materie de imigraţie.Yvette Cooper, secretarul de stat din umbră, s-a folosit de un interviu din weekend pentru a admite că partidul “a luat decizii greşite” cu privire la această problemă.

Până în 2008, guvernul laburist a fost criticat punerea în practică a politicii “uşilor deschise”, când s-a înregistrat o creştere masivă a numărului de vize acordate, de permise de muncă şi de prelungiri ale permiselor de şedere.
Guvernul Gordon Brown a introdus apoi noi un nou sistem cu criterii de bază, care a fost proiectat să îngreuneze accesul în Marea Britanie pentru persoanele cu o slabă pregătire venite din afara Uniunii Europene.
În special, controversa s-a axat asupra reglementărilor privitoare la imigraţia din ţările care au aderat la UE în primul deceniu din acest secol, printre care Bulgaria şi România (care au aderat în 2007) şi Polonia (în 2004).
De asemenea, rapoartele secrete arată că imigranţii sosiţi din România şi Bulgaria au avut un “nivel scăzut de educaţie”, iar din 2009 peste 15% dintre aceştia au solicitat ajutoare sociale. Astfel, persoanele venite din Bulgaria şi România au fost cel mai înclinate să ceară ajutoare sociale decât populaţia de bază sau oricare alţi imigranţi.
Totodată, în pofida existenţei unui plafon privind imigraţia, numărul persoanelor venite din România şi Bulgaria a crescut semnificativ după aderarea celor două ţări la UE.

În acelaşi timp, imigranţii din cele două ţări s-au dovedit a fi mai susceptibili pentru a avea patru copii sau mai mulţi decât imigranţii sosiţi în Regatul Unit din alte părţi, punând astfel o presiune crescută asupra sistemului de învăţământ, în special în Londra, unde s-au stabilit peste jumătate din aceştia.

Unul din cele cinci rapoarte arată că în timp ce populaţia din România şi Bulgaria a scăzut în perioada 2004-2010, cea din Marea Britanie a crescut semnificativ. Totodată, în aceeaşi perioada rata şomajului a scăzut în România şi Bulgaria, dar a crescut în Marea Britanie.