Cifrele sunt ameţitoare. Atena ar avea nevoie, de fapt, de dublul sumei calculate pentru al doilea pachet de salvare de la colaps. Iniţial, zona Euro, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional calculaseră 109 miliarde de euro pentru acest al doilea colac de salvare. Dar conform unei analize confidenţiale a acestei triplete de finanţatori, Grecia ar necesita mai mult decât dublu – şi asta în cel mai bun scenariu. Raportul a fost obţinut de cotidianul britanic Financial Times.

În cel mai rău caz descris în documentul secret se arată că economia elenă ar putea înghiţi 444 de miliarde. De ce? Pentru că declinul economic se accentuează, pentru că fiecare zi de grevă costă miliarde şi pentru că fiecare măsură de austeritate frânează revirimentul. Cu alte cuvinte, Fondul de Salvare European de 440 de miliarde euro nu ar ajunge nici măcar pentru o singură ţară. Ce ne facem dacă vor mai avea şi altele nevoie de asistenţă financiară? – se întreabă RFI, în articolul publicat sâmbătă.

Pentru a avea acces la mai multe fonduri, Troica ia în considerare o participare mai mare a băncilor la salvarea Greciei. Şeful Eurogroup, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a declarat sâmbătă la Bruxelles că reprezentanţii zonei Euro au căzut de acord asupra ‘creşterii importante’ a contribuţiei băncilor europene. Şi ministrul suedez de finanţe Anders Borg a precizat că ‘este evidentă necesitatea unei tăieri a datoriei greceşti’. Sume concrete nu au fost avansate de cei doi oficiali.

În acest caz, băncile vor înroşi din nou bilanţul lor contabil. Conform documentului obţinut de Financial Times, creditorii ar trebui să renunţe la 60% din creanţele greceşti. Până acum ei au fost de acord cu tăierea a 21% din datorii.

Realitatea este că primul pachet de salvare a Greciei a fost deja epuizat. Acum se discută de al doilea în valoare de 109 miliarde de euro. Iar jurnaliştii britanici au confirmat secretul ‘grecesc’ al lui Polichinelle.
SURSA: Agerpres