Sabotajul gazoductelor Nord Stream a fost autorizat de comandantul suprem al armatei ucrainene
Sabotajul gazoductelor Nord Stream în urmă cu doi ani a fost autorizat de comandantul suprem al armatei ucrainene de atunci, relatează revista germană Spiegel. Operațiunea din Marea Baltică a costat aproape 300.000 de $ și a fost finanțată privat, dar a fost prezentată lui Valerii Zaluzhnyi pentru autorizare, a raportat revista citând propriile cercetări.
Președintele Volodimir Zelenski nu a fost informat în prealabil.
Cele două conducte transportau gaze rusești în Germania, deși una nu era încă operațională. Ucraina și Statele Unite au făcut lobby împotriva conductelor.
Zaluzhnyi, care este acum ambasador al Ucrainei în Marea Britanie, a declarat pentru Wall Street Journal că nu știe nimic despre o astfel de operațiune. În august, ziarul a raportat că Zaluzhnyi a fost implicat în acțiune. Zelenski a negat întotdeauna implicarea guvernului său în operațiunile de sabotaj.
Echipa de sabotaj era formată din mai mulți scafandri ucraineni
Spiegel a raportat, de asemenea, că echipa de sabotaj era formată din mai mulți scafandri ucraineni, aproape toți civili. Operațiunea a fost planificată și condusă de fostul ofițer de informații ucrainean Roman Chervinsky. Chervinsky a negat deja implicarea sa, potrivit articolelor din Washington Post și Spiegel anul trecut, scrie The North West Star.
La sfârșitul lunii septembrie 2022, mai multe explozii au avariat și întrerupt cele două conducte de gaz Nord Stream 1 și 2. Detonațiile au fost detectate în apropierea insulei daneze Bornholm de la Marea Baltică.
Gazul natural rusesc curgea în Germania prin Nord Stream 1. Nord Stream 2 nu era încă operațional din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a dezbaterilor politice ulterioare.
Suspectul ar fi fugit în Polonia
La mijlocul lunii august a acestui an, s-a dezvăluit că procurorul german căuta un ucrainean despre care se crede că a fugit din Polonia în țara sa natală.
Ziarele germane Die Zeit și Süddeutsche Zeitung, împreună cu postul public de televiziune ARD, au raportat că bărbatul, împreună cu alți doi cetățeni ucraineni, sunt suspectați de a fi implicați în explozii. Procuratura federală germană a refuzat să comenteze rapoartele din presă atunci când a fost întrebată.