Potrivit experţilor, aproape 5 milioane de persoane câştigă sub aşa-numitul salariu de subzistenţă, adoptat pe baze voluntare de angajatori – la Londra. Acesta este de 8,30 lire sterline/oră, iar în restul Marii Britanii, de 7,20 lire/oră.
Salariul minim la nivel naţional, stabilit prin lege, este de 6,19 lire/oră pentru persoanele de peste 21 de ani.
"Vremurile sunt dificile pentru mulţi oameni, însă, evident, cei cu salariile cele mai mici au cel mai mult de suferit", a declarat Marianne Fallon, director la KPMG. "Plata unui salariu de subzistenţă face o imensă diferenţă pentru angajaţi şi familiile lor şi nici nu îi costă pe angajatori mult mai mult", a subliniat ea.
Raportul arată că, procentual, cei mai mulţi lucrători cu salarii sub cel de subzistenţă se află în Irlanda de Nord (24% dintre angajaţi) şi în Ţara Galilor (23%), iar cei mai puţini La Londra şi în sud-estul Angliei (16%).
În ce priveşte sectoarele de activitate, cei mai afectaţi sunt cei care lucrează în baruri, restaurante şi magazine.
"Salariul de subzistenţă nu este un lux, el înseamnă că lucrătorii cu salarii mici nu trebuie să facă alegeri dificile pentru lucruri zilnice, cum ar fi dacă să îşi plătească încălzirea casei sau să le cumpere haine de iarnă copiilor", a subliniat şi Frances O’Grady, viitorul secretar general al Confederaţiei sindicatelor britanice (TUC). "Mult mai mulţi angajatori şi-ar putea permite să adopte salariul de subzistenţă şi sperăm că o vor face în lunile următoare", a adăugat ea.
Sursa: Agerpres