Deşi China este ţara cea mai activă din lume în domeniul criminalităţii cibernetice, atacurile lansate din Republica Populară se limitează la spionaj. România, în schimb, ar fi responsabilă pentru 28% din atacurile cu caracter financiar. Împreună, cele două ţări ar reprezenta 58% din criminalitatea cibernetică globală, susţine raportul operatorului american.
Cu mult în spatele lor, pe locul al treilea se situează SUA, cu o rată a criminalităţii cibernetice totuşi destul de ridicată. Urmează Bulgaria (7%), Rusia (5%) şi Olanda (1%).
Deşi raportul nu furnizează multe detalii cu privire la rolul fiecărui actor pe scena atacurilor cibernetice, acesta scoate în evidenţă activitatea intensă în unele regiuni ale globului. În mod nesurprinzător, China, care nu dispune de nicio legislaţie în materie de criminalitate cibernetică şi a fost suspectată în repetare rânduri că ar spiona companii americane, rămâne în fruntea clasamentului. Spionajul militar şi industrial ar fi cele mai comune activităţi pe teritoriul asiatic.
În Europa de Est, criminalitatea cibernetică mult mai orientată către escrocherii şi furturi, oferă indicii legate de activităţi criminale intense care ar putea fi direct legate de reţele mafiote. Acest subiect, deja abordat în mai multe rânduri de Uniunea Europeană, ar putea afecta relaţiile Bulgariei şi României cu restul Europei, concluzionează raportul Verizon.
Sursa: Agerpres