Săptămâna recent încheiată a avut în centrul atenţiei raportările financiare preliminare pentru companiile listate pe piaţa de la Bucureşti. Această perioadă a fost animată de volatilitatea ridicată înregistrată pe sectorul SIF-urilor, în special în partea doua a acesteia.

Indicii au înregistrat din nou scăderi, în creştere fiind doar BET‑FI cu o apreciere de un procent. Acest indice este singurul care a reuşit o serie de şase şedinţe consecutive de creştere înainte de şedinţa de scădere de vineri. Evoluţia ascendentă a fost susţinută şi de volumele tranzacţionate, ceea ce, în general, reprezintă un element pozitiv pentru deţinătorii de acţiuni. Caracterul speculativ se menţine însă prea ridicat, un exemplu fiind şedinţa de joi, când acţiunile SIF-urilor marcau creşteri importante în condiţiile în care cea mai mare parte a acţiunilor erau în scădere, atât pe piaţa de la Bucureşti cât şi în pieţele externe. SIF Banat‑ Crişana atingea o creştere de aproape 13%, pentru ca în partea finală a şedinţei să scadă şi cu 3%.

Trei dintre cele cinci SIF-uri au transmis până la această oră nivelul de profit preliminar pentru anul trecut. S-a observat o tratare contabilă diferită a corecţiilor importante înregistrate de titlurile din portofoliile acestor societăţi din anul precedent. Doar SIF Moldova şi-a diminuat profitul cu aceste ajustări şi, din această cauză, a raportat un profit de doar 1,9 milioane lei, faţă de 65,5 milioane lei în 2007.

SIF Muntenia a raportat o creştere a profitului faţă de 2007 de 6%, până la 91,5 milioane lei, iar SIF Transilvania, o scădere a acestuia cu 13%, până la 94,6 milioane lei. Menţionăm că aceste cifre pot suferi modificări semnificative dacă avem în vedere că situaţiile financiare trebuie să fie tratate în mod similar de toate cele cinci SIF-uri.

Până la această oră au raportat situaţiile financiare aproximativ jumătate dintre companii. Acestea au realizat o cifră de afaceri (venituri totale în cazul companiilor financiare) în creştere cu 54% faţă de anul 2007. Dintre cele 33 companii, 85% au desfăşurat o activitate profitabilă, pentru 73%, cifra de afaceri a fost în crestere, iar profitul obţinut a fost peste cel din 2007 pentru 12 emitenţi (adică 36%). Au trecut de la profit la pierdere Mecanica Ceahlău şi STK Emergent, iar Rompetrol Rafinare şi Oltchim şi-au majorat pierderile.

Dintre principalele companii, cele mai bune rezultate au fost obţinute de BRD Groupe Société Générale, care, la venituri totale în creştere cu 78% faţă de anul 2007, a înregistrat un profit net cu aproape 50% mai mare. Au dezamăgit companii precum Antibiotice, care a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri de 6%, iar profitul a scăzut de trei ori. Iar Compa Sibiu, după o creştere nesemnificativă a cifrei de afaceri, a raportat un profit de doar 536.000 lei (-93% faţă de anul precedent).

146-25926-30bursa06.jpg