"În conformitate cu Regulamentul Senatului, vă solicităm să supuneţi aprobării Senatului, printr-un proiect de hotărâre, în viitoarea şedinţă de plen, prelungirea termenului stabilit pentru depunerea raportului Comisiei de anchetă până la data de 31 octombrie", scrie în documentul depus la Biroul Permanent al Senatului în data de 19 septembrie.

Comisia de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor din perioada 2009-2012 a fost înfiinţată prin Hotărârea Senatului nr. 16/2012 care prevede, în articolul 6, că raportul Comisiei va fi prezentat până la data de 30 septembrie.

Membrii Comisiei de anchetă consideră oportună prelungirea termenului de întocmire a raportului în contextul în care Comisia a fost constituită în a doua jumătate a lunii iunie şi a devenit funcţională la începutul lunii iulie, când s-a intrat în vacanţă parlamentară.

"Deşi Comisia de anchetă a activat în anumite perioade din vacanţa parlamentară, Comisia nu a primit toate informaţiile şi documentele solicitate de la instituţiile publice sau le-a primit într-o formă vagă. De asemenea, obiectul de activitate al Comisiei este de o complexitate deosebită, necesitând un volum mare de muncă prin verificarea unui număr însemnat de dosare de despăgubiri, pe o perioadă de trei ani, în condiţiile în care Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor invocă lipsa unor evidenţe şi baze de date, precum şi lipsa personalului necesar pentru a furniza informaţiile solicitate", mai arată sursa citată.

De asemenea, membrii Comisiei de anchetă invocă, în vederea prelungirii termenului de întocmire a raportului, şi faptul că este necesară realizarea unor audieri ale persoanelor care au deţinut, în perioada 2009-2012, funcţii de conducere în cadrul Autorităţii.
Sursa: Agerpres