Bulgaria şi România trebuie să ia în continuare măsuri de combatere a corupţiei şi să-şi reformeze sistemele judiciare, se arată în Rapoartele intermediare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) prezentate ieri de Comisia Europeană. Această constatare face puţin probabil ca cele două ţări să adere la spaţiul Schengen în viitorul apropiat, se arată în Financial Times.
Rapoartele sunt urmărite îndeaproape, deoarece au devenit un fel de ”procură” a pregătirii celor două ţări de a adera la Schengen, susține cotidianul britanic.
La rândul său, EUobserver notează că deşi rapoartele şi conţinutul lor au devenit mai multă rutină cu timpul, ele au consecinţe politice importante pentru speranţele României şi Bulgariei de a adera la spaţiul Schengen fără frontiere.
Publicația arată că, deși cele două aspecte nu sunt legate, Olanda le-a corelat cu scopul de a face presiuni asupra Bucureştiului şi Sofiei pentru a-şi face ordine în măsurile lor. Ministrul olandez pentru afaceri europene, Ben Knapen, a dat miercuri o interpretare defavorabilă a rapoartelor, notând că, deşi este posibil să se fi făcut progrese, în special în România, ”mai sunt multe de făcut”.
”Olanda doreşte două rapoarte consecutive pozitive care să indice progrese durabile şi ireversibile în combaterea corupţiei şi a crimei organizate. Vom vedea în iulie, după raportul complet al Comisiei Europene, dacă acesta va fi cazul atunci”, a afirmat el.
EUobserver aminteşte că Parlamentul European a declarat că ambele ţări au îndeplinit criteriile Schengen anul trecut, dar Olanda a blocat aderarea lor în decembrie.
Peste ocean, New York Times scrie că, în pofida realizării unor progrese în lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate, România şi Bulgaria au fost criticate sever miercuri pentru o listă de eşecuri, oferind astfel ”muniţie proaspătă” celor care doresc să găsească pretexte pentru întârzierea aderării celor două ţări la spaţiul Schengen.