Circa 28,6% din zonele de îmbăiere de pe litoralul românesc au îndeplinit anul trecut cerinţele obligatorii stabilite de Directiva Comisiei Europene 76/16/0/CEE cu privire la apa de îmbăiere, iar 20% dintre acestea au fost neconforme standardelor. Comisia Europeană apreciază totodată că testele efectuate pentru 51% din zonele de îmbăiere din România nu conţin suficiente date, astfel că acestea nu au putut fi evaluate conform criteriilor din directivă.
În România au fost monitorizate anul trecut de Institutul pentru Sănătate Publică şi de Garda de Mediu 35 de zone de îmbăiere de la Marea Neagră, rezultatele fiind transmise la Bruxelles. Aceasta a fost prima raportare făcută de România cu privire la calitatea apelor de îmbăiere.
Secretarul de Stat al DAE, Adrian Ciocănea, a declarat că “România a transpus noua legislaţie europeană cu privire la calitatea apelor de îmbăiere prin HG 564/2008. Astfel, până în 2015, toate apele de îmbăiere din România trebuie să fie cel puţin de calitate satisfăcătoare, iar Ministerul Mediului trebuie să asigure creşterea numărului apelor de îmbăiere de calitate excelentă sau bună.“
Datele sunt prezentate în Raportul anual al Comisiei Europene privind calitatea apelor de îmbăiere pe teritoriul Uniunii. Conform acestui Raport, marea majoritatea a zonelor de îmbăiere din Uniunea Europeană a îndeplinit standardele de igienă în anul 2007. Astfel, 95% din zonele de îmbăiere costiere şi 89% din cele situate lângă apele interioare (lacuri şi râuri) îndeplineau standardele obligatorii.
La nivelul Uniunii Europene au fost monitorizate 21.368 de zone (mai ridicat ca anul trecut) din care 14.551 au fost în zona costieră iar 6.797 în apele interioare.
Calitatea apelor de îmbăiere este analizată pe baza unor parametrii fizici, chimici şi micro-biologici cuprinşi în Dir. 76/16/0/CEE. Statele membre trebuie să se conformeze valorilor obligatorii stabilite, putând să adopte şi standarde naţionale mai stricte.
Comisia a apreciat că practica statelor membre de a elimina de pe listele naţionale zonele care nu îndeplinesc cerinţele impuse a scăzut cu aprox.44% în anul 2007. Unul din motivele acestei descreşteri îl constitutie declanşarea, în anul 2006, a procedurii de infringement pentru această practică împotriva a 11 state membre.
Menţionăm totodată că, începand cu luna martie 2008 Dir. 76/16/0/CEE a fost abrogată de Dir. 2006/7/CE, care prevede, începând cu 2015, cerinţe mai stricte cu privire la calitatea apelor de îmbăiere, o monitorizare mai atentă, creşterea implicării publice şi o mai bună informare a publicului.
Pentru mai multe detalii vă recomandăm Raportul Comisei Europene privind calitatea apelor de îmbăiere, care poate fi consultat aici
Data: 3 iunie 2008
Sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene