În ciuda disponibilizărilor masive care au brăzdat sectorul public în ultimii trei ani și care au lăsat fără loc de muncă aproape un milion de oameni, conform diverselor estimări, punctul nevralgic al pieței autohtone a muncii rămâne mediul privat, unde, conform ultimelor date compilate de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CNIPMMR), nu mai lucrează decât puțin sub trei milioane de oameni. Ceea ce ne clasează pe ultimul loc din Europa în privința raportului dintre salariații din companiile private și populația generală.

De altfel, tot în coada clasamentului ne situăm și atunci când vine vorba de totalul general al angajaților (puțin peste 4 milioane, oficial), comparativ cu totalul populației.

Conform datelor CNIPMMR, cel mai bine de pe continent stau, la toate capitolele, Elveția și Danemarca. Aici, ponderea angajaților din mediul privat depășește un sfert din totalul populației. Surprinzător sau nu, pe poziția a treia se clasează o țară din regiunea central-europeană, Republica Cehă, unde raportul este 24,5%, cu aproape 11 procente mai mare decât în cazul României.