Sindicatele au propus Guvernul ca raportul dintre salariul minim şi cel maxim din sistemul bugetar să fie de unu la 12 şi nu unu la 15 cum figura în proiectul Legii unice.

Ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea a arătat, după întâlnirea avută cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor, că este normală propunerea privind scăderea raportului dintre salariul minim şi cel maxim  pentru că denotă interesul sindicatelor pentru bugetarii cu salarii mici. Astfel, Proiectul Legii unice a salarizarii ar putea suporta noi modificari în perioada următoare. 
Ministrul Finanţelor a spus că va analiza propunerea sindicatelor privind reducerea raportului dintre salariul minim şi cel maxim. Acum va fi luat în calcul un raport de unu la 12, adică, cel mai bine plătit bugetar din România să primească maxim 12 salarii minime pe economie.

Un raport mai mic între salarii ajută bugetarii cu venituri mici

„Trebuie realizată o echitate pe oriezontală astfel încât diferenţa de salariu să nu mai fie de unu la 28,9 ca acum, ci de unu la 12. Acest lucru se va realiza ridicând salariile mici într-un interval de timp mai mare, probabil până în 2015-2016”, a spus Pogea.
Echitatea între bugetari este şi unul dintre principiile Legea salarizării unice, care are ca obiectiv să privilegieze pe cei cu salarii mici, după cum spune ministrul Finanţelor. „Vrem să corelăm salariile cu productivitatea muncii. Numărul de personal trebuie să fie adaptat nevoilor pentru a oferi servicii de calitate”, a arătat Pogea.

Salariul minim va fi decis politic

În privinţa salariului minim pe economie, nu s-a stabilit nimic, ministrul Muncii, Marian Sârbu, spunând că va fi o decizie politică. „Patronatele ar prefera o creştere într-o proporţie mai mică şi care să fie aplicată din trimestrul doi al anului viitor. Pe de altă parte, sindicatele ar dori o creştere mai rapidă până la 720 lei. Pentru moment, ne menţinem în graficul stabilit, ca de la 1 ianuarie salariul minim să fie de 705 lei. Decizia va fi una politică în final”, a spus Sârbu.

Concediul forţat rămâne în picioare

Cele zece zile de concediu fără plată rămâne obligatoriu pentru bugetari, spune ministrul Finanţelor. „Cele zece zile de concediu trebuie luate de întreg sistemul bugetar în perioada septembrie-sfârşitul lunii noiembrie. Există libertatea fiecărui ordonator principal de credite să decidă modalitatea de aplicare în care să îmbine timpul liber cu timpul de lucru redus”, a spus Pogea.
Această măsură rămâne valabilă, chiar dacă nu există încă o reglementare legală în acest sens.