Raportul prezentat luni de AstraZeneca, pus la îndoială. S-ar fi utilizat date depăşite în testele clinice din SUA

vaccin AstraZeneca Oxford

Datele prezentate luni, 22 martie, de către gigantul AstraZeneca privind eficienţa vaccinului său sunt puse la îndoială de autoritatea de reglementare din SUA. Aceasta a transmis că estimarea eficienţei ar fi incompletă, din cauza datelor folosite.

Institutul Naţional american al Alergiilor şi Bolilor Infecţioase (NIAID) a venit cu o reacţie după publicarea unor date de către compania AstraZeneca.

Date depăşite, care ar fi dus la o estimare incompletă a eficienţei vaccinului

Compania anglo-suedeză a folosit date „depăşite” în testele clinice din Statele Unite ale vaccinului împotriva AstraZeneca-Oxford, potrivit NIAID, iar folosirea acestor date a condus la o estimare incompletă a eficienţei vaccinului, scrie agenţia AFP.

Un grup de supraveghere şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că AstraZeneca a folosit date depăşite în acest studiu în Statele Unite, „ceea ce a condus la o estimare incompletă a eficienţei” vaccinului, a anunţat NIAID, care supervizează testele clinice ale vaccinurilor.

„Îndemnăm compania să coopereze cu Data and Safety Monitoring Board (DSMB, Comitetul de monitorizare a studiului) în vederea unei evaluări a eficienţei datelor şi pentru a se asigura că datele cele mai precise, mai recente şi mai eficiente posibile sunt publicate cât mai rapid posibil”, este mesajul transmis de institutul american.

Raportul prezentat luni, 22 martie, de către Astra Zeneca

Luni, cei de la AstraZeneca şi-au apărat vaccinul împotriva COVID-19, după ce serul a provocat o serie de decizii ferme în multe ţări europene. AstraZeneca a anunţat că vaccinul că are o eficienţă de 80% împotriva noului coroanvirus la persoane în vârstă şi că nu creşte riscul formării unor cheaguri de sânge.

Testele clinice, în faza 3, au fost realizate în Statele Unite, asupra unui număr de 32.449 de participanţi. Vaccinul AstraZeneca-Oxford are o eficienţă de 79% în prevenirea unei boli COVID-19 simptomatice în populaţia generală şi de 100% în împiedicarea formelor grave ale bolii şi spitalizării, a anunţat laboratorul după aceste teste clinice.

Luna aceasta, mai multe state membre UE au suspendat utilizarea vaccinului, de frica faptului că ar cauza formarea unor cheaguri de sânge (tromboze), în unele cazuri mortale, scrie news.ro.

Însă, ulterior, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că vaccinul AstraZeneca-Oxford este „Asigur şi eficient”, iar utilizarea vaccinului a fost reluată în unele dintre aceste state.