Raportările financiare aduc un suflu nou Bursei

În săptămâna 30 iulie – 3 august, principalele societăţi listate la Bursa de Valori Bucureşti au înregistrat evoluţii de consolidare, indicii BET şi BET C depreciindu-se uşor, cu aproximativ 0,25%. Mai mult au avut de suferit acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare, indicele BET FI înregistrând o scădere de 2,6%. Evoluţia a fost determinată de acţiunile SIF Transilvania şi SIF Muntenia, care au înregistrat scăderi săptămânale de 5,4%, respectiv 5,2%.

În săptămâna 30 iulie – 3 august, principalele societăţi listate la Bursa de Valori Bucureşti au înregistrat evoluţii de consolidare, indicii BET şi BET C depreciindu-se uşor, cu aproximativ 0,25%.

Mai mult au avut de suferit acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare, indicele BET FI înregistrând o scădere de 2,6%. Evoluţia a fost determinată de acţiunile SIF Transilvania şi SIF Muntenia, care au înregistrat scăderi săptămânale de 5,4%, respectiv 5,2%. Evoluţiile erau de aşteptat, dacă avem în vedere creşterile cu mult peste cele înregistrate de celelate trei SIF-uri, fără a avea şi o îmbunătăţire de aceeaşi amploare a situaţiei financiare.
Săptămâna recent încheiată a adus primele raportări semestriale pentru societăţile listate la bursă. Până joi, şapte societăţi au transmis aceste date, ponderea valorii de piaţă a acestora în cadrul capitalizării bursei fiind de aproape 4%. Trebuie să menţionăm că BRD Société Générale şi Petrom deţin o pondere cumulată de peste 53% în cadrul capitalizării.

Cea mai importantă societate care a raportat până acum este Rompetrol Rafinare. Chiar dacă cifra de afaceri aferentă primului semestru a înregistrat o scădere de 8%, Rompetrol Rafinare a reuşit să obţină un profit de 15,4 milioane lei, faţă de o pierdere de 34,8 milioane lei în perioada similară din 2006.
Profitul obţinut în trimestrul al doilea este de 0,18 bani pe acţiune, faţă de un profit de 0,12 bani în trimestrul II 2006. Investitorii nu au fost impresionaţi de aceste rezultate, iar după o apreciere a cursului de tranzacţionare cu aproximativ 5%, până la 0,107 lei, în şedinţa de vineri, trendul a fost descendent până la închiderea şedinţei, la nivelul de 0,102 lei (+0,99%).

Cele mai bune rezultate au fost raportate de TMK Artrom, care a realizat o cifră de afaceri în creştere cu 76% şi a obţinut un profit net cu 138% mai mare decât cel de anul trecut. Profitul din activitatea de bază a înregistrat o creştere de 48%, iar din veniturile din diferenţe de curs valutar a rezultat un profit financiar de peste 5,5 ori mai mare decât cel din semestrul I 2006. După publicarea rezultatelor semestriale, acţiunile ART au înregistrat trei şedinţe consecutive de creştere puternică (+11,8%, +7,4%, +7,2%), vineri fiind înregistrat un nou maxim istoric de tranzacţionare, la 77 lei. Câştigul adus de investiţia în aceste acţiuni în ultimul an este impresionantă: aproape 1.000%.

Rezultate bune am mai înregistrat pentru Comelf Bistriţa, cu o creştere de 13%, pentru cifra de afaceri, şi de 57%, pentru profit, şi pentru Bermas Sibiu, cu creşteri de 9%, respectiv 24% pentru profit.
La polul opus avem emitenţii Turbomecanica Bucureşti şi UAMT Oradea, care au raportat scădere atât pentru cifra de afaceri, cât şi pentru profit.
Cele mai aşteptate raportări sunt pentru cele trei bănci cotate, unde ar trebui să avem rate de creştere pentru principalii indicatori, având în vedere că pe plan extern principalele bănci au obţinut creşteri pentru profit în cea mai mare parte a cazurilor peste estimările analiştilor.