Eurodeputatul liberal Rareș Bogdan consideră că noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene, care include un embargo pe importul de petrol din Rusia este „un lucru bun” pentru a nu mai finanța „mașinăria de război a lui Vladimir Putin”.
Liderii statelor UE reuniţi la un summit la Bruxelles au convenit luni instituirea unui embargo asupra petrolului şi produselor petroliere importate din Rusia, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei în urma agresiunii acesteia contra Ucrainei.
Astfel statele UE au căzut de acord pentru a-şi reduce importurile de petrol rus cu aproximativ 90% până la sfârşitul anului pentru a secătui finanţarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei. Embargoul se va aplica după o perioadă de tranziţie de şase luni pentru importul de petrol brut din Rusia şi de opt luni pentru produsele rafinate.
Rareș Bogdan, despre embargoul pe petrolul rusesc
Europarlamentarul Rareș Bogdan a salutat acest acord al Uniunii Europene, punctând că „e un început”, iar „mașinăria de război a lui Vladimir Putin nu va mai fi finanțată din banii pe care țările europene îi plătesc zilnic”
„Sigur, e un început, e un lucru bun, să sperăm că lucrurile vor merge în direcția dorită și practic, mașinăria de război a lui Vladimir Putin nu va mai fi finanțată din banii pe care țările europene îi plătesc zilnic pentru gazul și petrolul din Rusia, mai puțin cărbunele, care e doar 3% din totalul acestor sume absolut fabuloase (…).
Totalul banilor, după prima lună de război, de atac mârșav al Rusiei asupra Ucrainei, UE finanțase indirect mașinăria de război cu 35 de miliarde de euro. Acum, finanțarea, dacă e să luăm, că nu e o finanțare efectivă, dar plătind bani către Rusia, practic, finanțezi mașinăria de război, la ora actuală, suma a depășit cu mult 80 de miliarde de euro”, a declarat Rareș Bogdan.
UE trebuia să reacționeze imediat după anexarea Crimeei
Întrebat dacă europenii puteau fi mai fermi, eurodeputatul PNL a spus că UE trebuia să reacționeze imediat și după anexarea Crimeei, pentru că, cel mai probabil, nu s-ar fi ajuns la conflictul din Ucraina.
„Eu cred că se putea face mai mult, adică UE așa cum a venit cu sancțiuni succesive pe linie economică și a fost pentru prima dată când a avut forța să reacționeze extrem de rapid, poate dacă ar fi reacționat imediat după anexarea Crimeei în același mod, situația era alta și nu se ajungea la conflictul din Ucraina, dar asta este o discuție în care e greu să faci analize. În schimb, cred că trebuia să ne gândim la ce avem de făcut și la sursele alternative”, a mai spus Bogdan pentru RFI.
Amintim că, în ceea ce privește embargoul, o excepţie a fost acordată şi importurilor de petrol efectuate prin tronsonul sudic al conductei Drujba, care aprovizionează Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, ţări lipsite de ieşire la mare şi care astfel nu au alternative imediate de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia.
Guvernul de la Budapesta a motivat de asemenea că rafinăriile ungare ar avea nevoie de până la patru ani pentru a-şi adapta procesele tehnologice astfel încât să poată prelucra petrol cu caracteristici diferite de cel extras din Rusia.