Geert Wilders, liderul Partidului Libertății de extremă-dreapta, a obținut o victorie neașteptată în alegerile generale din Olanda. El a câștigat 38 de locuri din 150 în parlament.
Cu toate acestea, pentru a forma un guvern, Wilders trebuie să colaboreze cu alte partide. Mulți și-au exprimat însă reticența în a lucra cu el din cauza politicilor sale anti-islamice.
Situația din Olanda nu va influența aderarea la Spațiul Schengen a României
În acest context, europarlamentarul și prim-vicepreședinte al PNL, Rareș Bogdan, a declarat în cadrul unei emisiuni la Digi24 că, deși Wilders a câștigat alegerile, este improbabil să formeze un nou guvern.
El a menționat că niciunul dintre celelalte partide politice majore nu este dispus să colaboreze cu Wilders. Astfel, victoria lui Wilders este considerată doar o „victorie de etapă”.
De asemenea, Rareș Bogdan a spus că situația politică din Olanda nu ar trebui să reprezinte un pericol pentru șansele României de a adera la Spațiul Schengen. El a subliniat că, în ciuda poziției anti-imigrație a lui Wilders, acesta nu va avea puterea de a influența decizia privind aderarea României.
„Geert Wilders a câștigat alegerile cu 37 de parlamentari din 150, dar niciuna dintre forțele politice, nici cei de pe locul doi cu 24 de parlamentari conduși de Timmermans, nici cei de pe locul 3 conduși de fostul premier Rutte, respectiv de doamna Yeşilgöz-Zegerius, înlocuitoarea domnului Rutte, respectiv nici CDA – membrii ai grupului Popular European, colegii mei – cu 20 de parlamentari, nu sunt de acord să conducă. Deci foarte probabil Geert Wilders va rămâne cu o victorie de etapă, își va pregăti campania pentru europarlamentarele din iunie dar nu va guverna.
Așa că nu trebuie să avem teama că Wilders, care este anti-imigrație și și-a construit întreaga campanie pe anti-migrație, tatăl lui fiind olandez căsătorit cu o mamă indoneziană.
Ei nu au mai repede de 90 de zile, poate să dureze … În Olanda au fost luni de zile, 7, 8 luni când a rămas premierul fără guvern învestit”, a afirmat Rareș Bogdan.
Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen este un subiect pe agenda Consiliului JAI din 4-5 decembrie. Discuțiile se concentrează pe depășirea vetoului austriac și pe impactul alegerilor din Olanda, unde există opoziție față de aderarea Bulgariei.
Șanse mici pentru Geert Wilders de a obține o majoritate
Populistul de extremă-dreapta Geert Wilders vrea să fie următorul prim-ministru al Olandei, după victoria electorală istorică a Partidului Libertății. Învingând toate previziunile, Wilders a obținut câștiguri majore în alegeri bazându-se pe o platformă anti-imigrație.
Dar pentru a obține o majoritate, va trebui să colaboreze cu cel puțin două partide mai moderate, care au declarat că trebuie să renunțe la multe dintre politicile anti-islamice pentru care este cunoscut cel mai bine înainte de a lua în considerare posibilitatea de a lucra cu el.
Wilders l-a numit pe Gom van Strien, membru al propriului său partid în Senatul olandez, în funcția de „iscoadă”, pentru a investiga posibile coaliții, scrie Reuters.