Rareș Bogdan a explicat că Parlamentul European a votat o variantă clară despre certificatul verde digital. Potrivit acestuia, vaccinarea nu va fi obligatorie, însă rămâna una dintre condițiile care va face o deplasare în UE mul mai ușoară.
Totodată, el a mai adăugat că în cazul persoanelor vaccinte cu vaccinuri din Rusia și China, acest tip de ser nu va fi recunoscut pe teritoriul UE. Pe lângă vaccin, europenii mai pot prezenta un test PCR negativ sau un test care să ateste că au anticorpi, test care se face în primele 90 de zile de la infectare.
„Practic, sigur că după dezbaterea din PE şi Comisia LIBE, Parlamentul European a votat o variantă extrem de clară despre certificatul verde digital, care include 3 componente. Uniunea Europeană nu impune vaccinarea, dar este una dintre condiţiile care vor permite deplasarea extrem de uşoară în interiorul UE.
Dacă eşti vaccinat cu unul dintre vaccinurile din China şi Rusia nu ţi se recunoaşte acest vaccin pe teritoriul UE. Poţi să ai un test PCR sau să ai anticorpi, şi aici, dacă eşti în primele 90 de zile după care ai fost infectat… După cele 90 de zile, prezinţi testul de anticorpi. Dacă acesta este bun, nu mai ai nevoie nici de test PCR.
Aici este marea dezbatere. Pentru că au fost voci care au spus că şi dacă eşti trecut prin boală, trebuie să fie prezentat un document sau nu. Varianta care s-a votat nu include dacă trebuie prezentat un document sau nu, dar ultimul cuvânt îl va avea Parlamentul European”, a spus Rareș Bogdan la Antena 3.
Vaccinarea rămâne singura soluție
Totodată, acesta mai adăugat că vaccinarea rămâne singura soluție pentru o călătorie fără griji, însă cu toate acestea, nicio țară nu va impune condiții suplimentare sau disciriminatorii în următoarea perioadă.
„Soluţia pentru cetăţenii europeni este vaccinarea. Construcţia UE nu este punitivă. Ea nu vine şi impune unui cetăţean să se vaccineze. Dar dacă doreşte să călătorească, desigur, el trebuie să întrunească una dintre cele 3 condiţii.
În următorii doi, trei ani nu mai putem călători aşa cum o făceam în urmă cu un an. Dacă nu dorim, putem să nu facem nici PCR, nici vaccin, putem să nu prezentăm document care să arate dacă am avut boala sau dacă avem anticorpi… Ce este foarte important este că ţările nu vor putea veni cu condiţii suplimentare, discriminatorii, cum se întâmplă acum.
Olanda este cea mai dură în momentul acesta. Zborul spre Amsterdam este de aproape 3 ore. Compania KLM spunea că trebuie să ai un test făcut cu maximum 4 ore înainte. Le-am explicat celor de acolo, eu fiind posesor de document de indentitate făcut la Bruxelles că nu este normal.
Zborul de la Bucureşti până la Amsterdam este de 3 ore şi companiile îţi impun să te prezinţi cu două ore înainte. Era o aberaţie, o anomalie. Şi greu s-a modificat, dar şi cu scandal. Cu foarte mare greutate au înţeles că zborul spre Amsterdam este un zbor de 3 ore, nu de 40 de minute”, a adăugat Rareș Bogdan.
Prioritatea României
Rareș Bogdan a mai menționt că toate bazele de date ale României trebuie conectate cu UE, în caz contrar, România riscă să ajungă rușinea Europei. El precizează totodată că a purtat o discuție cu premierul Florin Cîțu în acest conext, iar în cursul săptămânii viitoare, acesta urmează să ajungă la Bruxelles, alături de Alexandru Nazare pentru a discuta despre PNRR, dar și despre alte subiecte importante.
Europarlamentarul a mai adăugat că are încredere în România și consideră că țara noastră nu va ajunge niciodată la ”coada Europei”.
„România are probabil la nivelul Europei cele mai multe creiere axate pe dezvoltarea digitală şi pe informatică. Şi nu doar la nivel european. Noi exportăm materie cenuşie în acest domeniu, noi lucrăm pentru companii mare din high-tech şi ar fi anormal… Cred că STS trebuie să asigure această platformă, pentru că altfel am ajunge ruşinea Europei.
Trebuie să interconectăm bazele noastre de date cu cele de la UE. Am avut o discuţie cu Florin Cîţu, iar asta este prioritate zero, alături de vaccinare şi relansarea economică. Săptămâna viitoare, Florin Cîţu şi Alexandru Nazare vor fi la Bruxelles, pentru PNRR şi altele, iar eu sper să nu ne facem de râs cu această interconectare a bazei de date cu aceea a UE.
Eu cred că România nu va fi la coada Europei, aşa cum nu suntem nici la vaccinare, nici la măsurile de restricţie. De asta am spus că aici am greşit. Noi trebuia să explicăm mai mult care sunt condiţiile restrictive din pentru a vedea că în România nu au existat măsuri restrictive atât de dure ca în Italia, Spania, Franţa sau Germania. Să sperăm că vom depăşi pandemia şi vom vorbi tot mai puţin despre asta”, a mai declarat Rareş Bogdan la Antena 3.
Sursă foto: Facebook Rareș Bogdan