Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a venit recent cu un anunț important privind marele vot la nivel european destinat aderării României la Spațiul Schengen. Acesta este optimist, cu toate că un vot pozitiv nu este 100% sigur.
Europarlamentarul român Rareş Bogdan a exolicat recent că sunt elemente care arată că lucrurile stau destul de bine în acest moment privind aderarea României în Spațul Schengen la finalul acestui ani. Cu toate că este optimist, liderul PNL recunoaște că nu vrea să vină cu certitudini.
Rareș Bogdan, anunț istoric privind aderarea României la Schengen: Suntem cel mai aproape
„Nu vreau să vin cu certitudini că nu le am, nu le are nimeni decât bunul Dumnezeu, în schimb pot să spun că suntem cel mai aproape de Schengen din toate încercările noastre timp de 11 ani.
Eu cred că pe data 9 decembrie nimeni nu poate să oprească România de a intra în spațiul Schengen. Din punct de vedere tehnic după cum s-a a văzut pe concluziile delegației celor 22 de specialiști din 12 țări, lucrurile sunt extrem de clare.
România este pregătită din punct de vedere tehnic. Vizita lor în șapte puncte de frontieră, două centre de imigranți și centrul de cooperare poliţienească a arătat extrem de clar că nu există nicio motivație pentru ca România atât din punct de vedere fluvial, maritim, cât și din punct de vedere aeroportuar, respectiv terestru sau feroviar, să fie blocată în accesul spre Schengen”, a spus Rareş Bogdan.
Rareş Bogdan mai spune că nu avem niciun motiv să fim îngrijorați cu privire la decizia Suediei.
Germania susține România în aderarea la Schengen
Chiar și unii reprezentanți ai țărilor care în trecut s-au opus aderării spun acum că țara noastră a făcut progrese semnificative iar modul în care am gestionat criza refugiaților din Ucraina este un exemplu concret despre modul în care funcționează atât granițele țării cât și solidaritatea românilor. Recent, Brigit Sippel, europarlamentar german, spune că Germania a promovat mereu ideea că România trebuie să intre în zona Schengen.
„Pentru mine și pentru Parlamentul European nu este nicio diferență, pentru că noi am promovat mereu ideea că România trebuie să intre în zona Schengen, dar, pe de altă parte, am văzut în această situație specială, cu războiul din Ucraina, că România a făcut multe pentru a-i susține pe oamenii din Ucraina, pentru a fi parte din efortul de a primi refugiații ucraineni și cred că această solidaritate ar trebui să contribuie la poziția statelor membre care trebuie să spună că solidaritatea este un drum cu două sensuri.
România s-a descurcat foarte bine în această criză și, de asemenea, cred că înțelegem că numai împreună suntem puternici ca Uniune Europeană în fața marilor provocări și nu mă refer doar la războiul din Ucraina. Eu sper că și asta va juca un rol în luarea deciziilor în acele state membre care încă sunt un pic reticente”, a spus europarlamentarul german.