Europarlamentarul Rareș Bogdan a declarat că, începând din septembrie anul acesta, vor fi înființate clase speciale destinate copiilor românilor din diaspora care se întorc în țară. Acesta a subliniat că sistemul de educație și cel de sănătate sunt principalele motive pentru care mulți români preferă să rămână în străinătate.
Românii din diaspora se confruntă cu două probleme majore
Rareș Bogdan a precizat că românii din diaspora se confruntă cu două probleme majore: spitalele și școlile din România. El a prezentat situații în care românii care s-au întors în țară cu copiii au fost nevoiți să plece din cauza dificultăților întâmpinate în sistemul de învățământ.
Liberalul a explicat că, deși copiii vorbesc românește acasă cu părinții și bunicii, aceștia întâmpină dificultăți în a scrie corect în limba română și în a se adapta la școala românească. A menționat că unii copii sunt supuși presiunii bullying-ului din partea colegilor și se întorc acasă plângând.
„Copiii vorbesc românește, pentru că vorbesc acasă cu părinții, bunicii, dar nu știu să scrie românește. Și au o problemă cu adaptabilitatea la școala românească, sunt sub presiunea unui bullying pe care îl fac ceilalți copii și vin acasă și plâng”, a explicat el la Digi24.
Pentru a rezolva această problemă, europarlamentarul a anunțat că vor fi înființate clase speciale destinate copiilor românilor din diaspora care se întorc în țară. Aceste clase speciale vor începe să funcționeze din luna septembrie a acestui an.
„E o chestiune pe care trebuie să o rezolvăm prin clase speciale pentru copiii celor din diaspora care vin în țară. Și o să facem asta chiar din septembrie”, a continuat europarlamentarul.
Copiii românilor care revin în țară trebuie să se reintegreze
Rareș Bogdan a subliniat că este necesar să se ofere condiții optime pentru reintegrarea copiilor românilor din diaspora în sistemul de învățământ din România. A evidențiat că, pe lângă aspectele legate de educație și sănătate, există și o componentă economică importantă, deoarece mulți români iau în considerare și veniturile atunci când decid să se întoarcă în țară.
Cu toate acestea, europarlamentarul a remarcat că România a evoluat în ultimii ani, existând investiții și o îmbunătățire a nivelului de trai al românilor.
„Oamenii vin la venituri, nu e doar glasul pământului, e și o chestiune economică”, a mai spus Bogdan.
De altfel, Rareș Bogdan a spus că veniturile în anumite zone din România sunt comparabile sau chiar mai mari decât în sudul Italiei, Spania sau Portugalia. De asemenea, a menționat că există multe zone din România unde românii pot câștiga sume considerabile, comparabile cu cele din țările occidentale.