„Eu nu am să spun că noi ne ocupăm foarte serios de diaspora românească, ştiu însă că foarte curând cel puţin vom dubla, dacă nu vom tripla chiar, dar de dublat sută la sută – dar premierul e cel care face anunţurile – numărul parlamentarilor din diaspora. E un prim pas important pentru reprezentarea diasporei”, a afirmat Rareş Bogdan.
„Dar încă avem multă treabă (…) Încă personalul consulatelor româneşti nu înţelege că ar trebui să se comporte civilizat cu membrii comunităţilor româneşti, încă în o serie de state, începând cu Spania sau Marea Britanie, consulatele româneşti se comportă de parcă ar fi stăpâni cu iobagi în relaţia cu fraţii noştri români, încă e nevoie ca un părinte să îşi ducă copilul abia născut sute de kilometri pentru a încerca să-l înregistreze. E doar un aspect. Încă telefoanele sună, dar nu răspunde nimeni sau nu ridică nimeni şi încă, din păcate, atitudinea noastră faţă de românii care nu au plecat de bine din ţara mamă nu este cea corectă şi acest lucru trebuie schimbat şi sunt convins că guvernul liberal îl va schimba pentru că altfel ne vor schimba românii pe noi, extrem de simplu. Deci cred că ar trebui să vorbim sincer despre ce funcţionează, despre ce ne uneşte”, a adăugat prim-vicepreşedintele PNL.
O ţară care calcă în picioare comunitatea românească
„Acestea sunt probleme pe care statul român trebuie să le gestioneze şi pe care comunităţile singure nu le pot gestiona. De asemenea, cred că nu ar fi deloc lipsit de importantă (…) să ne gândim cum în continuare fraţii noştri din Valea Timocului luptă pentru credinţa lor şi pentru limba română într-o ţară despre care se spune că este mare prietenă României, dar care calcă în picioare comunitatea românească. De asemenea, aş vrea să nu uităm că ieri (…) Ministerul Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu avut o reacţie promptă, corectă şi salutară şi merită felicitări, atunci când preşedintele Zelenski a făcut o gravă eroare istorică care s-a dus spre un atac direct la ceea ce înseamnă Bucovina noastră dragă. E bine că ministerul a reacţionat extrem de clar şi extrem de prompt”, a adăugat Rareş Bogdan.
„Dacă mergem noi toţi de aici, împreună cu televiziunile, la mai puţin de un kilometru de Palatul Parlamentului se află cel mai important loc pentru Unirea noastră de la 1859, este Hotelul Concordia. Dacă vă uitaţi cum arată Hotelul Concordia, e greu să se adăpostească până şi un câine vagabond. Aşa ceva niciodată statul american, francez, irlandez, polonez sau chiar ungar nu ar fi permis. Statul român permite prăbuşirea unei clădiri istorice, fără să reacţioneze în niciun fel, aşa cum acelaşi stat a abandonat şi simbolul nostru: Coloana lui Brâncuşi. Ştiţi cum arată casa lui Brâncuşi? E greu să o mai vedeţi. Cu eforturile unui părinte înţelept am reuşit să salvăm casa lui Maniu de la Bădăcin, dar încă sunt o mulţime de lucruri sfinte pentru noi, românii, care sunt abandonate, inclusiv aşezămintele Brătianu aflate de la mai puţin de un kilometru jumătate de aici”, a mai spus Rareş Bogdan.