Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan este convins că premierul Florin Cîțu va face ordine în companiile de stat, având în vedere „veniturile nesimțite” de la unele companii.
Rareș Bogdan a declarat luni la Antena 3 că trebuie avute în vedere și „veniturile nesimțite” de la ASF, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transelectrica, Romgaz și ANRE. Prim-vicepreședintele PNL consideră că la reducerea cheltuielilor statului și economiile la buget trebuie avute în vedere și veniturile și sporurile de la aceste companii ale statului.
„L-am votat (pe Florin Cîțu) să fie reformist. Eu am zis când tăiem să vedem și veniturile nesimțite de la ASF, sporurile nesimțite de la Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transelectrica, Romgaz, ANRE. Adică să reformăm statul român din temelii, nu poți să te uiți doar la studenți (…) Cei care nu-i trimit lui Cîțu reformarea companiilor din subordine, nu merge să stăm până la Sfântul Așteaptă după fiecare ministru”, a declarat Rareș Bogdan la Antena 3.
„Eu sunt convins că Florin Cîțu va şti să dea cu pumnul în masă”, a adăugat el.
Florin Cîțu: Sporurile trebuie să fie legate de performanță
În acest context, premierul Florin Cîţu declara, luni, că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării, astfel încât sporurile să fie legate de performanţă.
„În continuare cred că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării în România. Sporurile reprezintă, din acele 109 miliarde de lei, aproape 26 miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială, plătim aceste sporuri anual. Problema este că aş vrea ca aceste sporuri şi salarizarea să fie legate de performanţă. Am spus de fiecare dată, în ultimii doi ani de zile cheltuielile cu salariile s-au dublat, au crescut de la 56 de miliarde la 109 miliarde. Eu nu cred că performanţa în sectorul public s-a dublat. Aş vrea de acum încolo să avem o legătură directă, clară, transparentă pentru cetăţeni, pentru românii care plătesc taxe, care muncesc de dimineaţă până seara să plătească taxe, să fie o legătură directă între performanţa acelui sector public şi veniturile din sectorul public şi acest lucru îl vom face anul acesta”, a declarat Cîţu, la Parlament, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.
El a arătat că s-a luat o decizie politică astfel încât sporurile şi indemnizaţia de hrană să nu intre în ordonanţa care cuprinde mai multe măsuri structurale pentru susţinerea bugetului pe acest an. Premierul a precizat că această ordonanţă urmează să fie finalizată marţi.
Sursă foto: Inquam Photos / Raul Stef