”Am văzut că, la mai puţin de o oră de la momentul tragediei, liderii PSD au sărit în sus fără să se gândească la necazul oamenilor, fără să se gândească la tragedia în sine, fără să se gândească la ceea ce s-a întâmplat acolo – în spitale subfinanţate 30 de ani, în spitale nerefăcute timp de 60-70 de ani – şi au cerut rapid demisia, au aruncat vina. Acum, să arunci pe un guvern care de opt luni la putere, aproape nouă luni, şi să nu vezi 31 de ani în sănătatea românească a fost finanţată (subfinanţată – n.r.) mi se pare ticăloşie. Dar sunt obişnuit ca liderii PSD să fie ticăloşi, nu e nimic nou. Ce mă şochează este că în astfel de momente, în loc să încerce să fie în compasiune cu familiile victimelor, să fie alături de oamenii care au trecut prin această tragedie, să găsească soluţii, să se gândească la ce pot face ei, chiar fiind în opoziţie, pentru aceşti oameni, repede au luat claxoanele, au luat trompetele şi au început să urle. Cum să guvernăm cu aşa ceva?”, a afirmat Rareş Bogdan în emisiunea Insider Politic, difuzată duminică de Prima TV.
Rareş Bogdan a subliniat că, după incendiul din clubul Colectiv, a cerut demisia guvernului condus de Victor Ponta, după ce a constatat că autorităţile de la acea vreme au refuzat transferurile pacienţilor în străinătate, în contextul în care sistemul sanitar românesc nu le putea asigura îngrijirile necesare.
El se declară ”îngrozit” de imaginile pe care le-a văzut după incendiul de la Constanţa şi consideră că tragedia de la Spitalul din Constanţa nu a fost cauzată de o eroare umană, ci de suprasolicitarea secţiei de terapie intensivă.
”Acum avem bani în PNRR, 3,4 miliarde pentru spitale şi am fi extrem de proşti dacă nu vom aduce aceşti 3,4 miliarde pentru investiţii în spitale. Avem peste 40 de spitale care primesc între 40 de milioane de euro şi 150 de milioane, în funcţie de proiectul prezentat. (…) Dacă nu înţelegem că banii europeni îi avem la dispoziţie şi trebuie să îi folosim după modelul polonez tocmai pentru a introduce pe acele domenii – fie că e infrastructură rutieră şi feroviară, fie că e infrastructură şcolară sau sanitară, medicală – tocmai pentru a încerca să ridicăm ţara asta şi să rezolvăm problemele care nu au fost rezolvate timp de 31 de ani, va fi tragic pentru ea şi ne vom uita cum peste 3 luni sau 6 luni sau un an sau doi ani sau trei ani se vor aprinde alte spitale din cauza supraîncărcării”, mai consideră eurodeputatul.
Întrebat dacă primul ministru Florin Cîţu ia în calcul demisia după acest incendiu, prim-vicepreşedintele liberal a răspuns negativ.
”Nu. Chiar nu are niciun motiv să demisioneze, nici pentru un joc politicianist şi nici după incendiu pentru că, unu: nu a fost cel care a condus Ministerul Sănătăţii, nu a fost cel care a condus Autoritatea de autorizare a spitalelor, nu a fost premier în ultimii cinci ani sau zece ani, ca să i se poată imputa tot ceea ce nu a funcţionat în România. (…) Trebuie să ne păstrăm calmul şi să fim raţionali. Nu rezolvi nimic printr-o demisie a unui om care nu s-a ocupat de domeniul respectiv şi care a făcut eforturi disperate să negocieze un PNRR care să includă peste 12% din suma totală bani în sănătate”, argumentează Rareş Bogdan.