Europarlamentarul Rareș Bogdan a vorbit despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, acesta temându-se de un blocaj privind procesul de aderare. Chiar dacă menționează că este doar o speculație, liberalul se referă la Ungaria și la ceea ce a făcut această țară în ultimele zile, mai ales în cazul refugiaților din Ucraina.
Ungaria ar putea bloca extinderea?
„Dacă mergem pe procedura clasică, în niciun caz! Practic, este o țară europeană care îndeplinește criteriile din articolul 2. Se depune cerere formală către Consiliul UE. Acesta notifică PE, CE și parlamentele naționale cu privire la cerere. Apoi, vine avizul Comisiei, după consultarea Consiliului. Asta este procedura normală, clasică, care a fost aplicată în cazul extinderii UE. Statutul de țară candidat este acordat unanim de Consiliul European. Aici intervine marea problemă.
Trebuie să spun și ar trebui să o spunem extrem de răspicat că, în primele 72 de ore, poziția cel puțin a unuia dintre cele 27 de state este fluctuantă, ca să nu spun mai mult, și în statutul refugiaților, inclusiv dreptul lor de muncă și de ajutor pe teritoriul UE, cât și din punct de vedere al liberei circulații a refugiaților. Aici am o rezervă, sper să fie anulată de fapte, și să nu ne trezim la masa Consiliului cu Ungaria care blochează extinderea. Repet, este doar o speculație, dar faptele ultimelor 3-4 zile îmi dau motive să fiu suspicios cu privire la scopul pe care îl face Ungaria. Negocierile se deschid în urma unei decizii unanime a Consiliului Uniunii Europene”, a declarat Rareș Bogdan.
Moldova, Georgia și Ucraina au dat un semnal politic important
Acesta consideră că cele trei state, Republica Moldova, Georgia și Ucraina, au dat un semnal puternic privind dorința lor de aderare, dar acest proces „nu se întâmplă peste noapte”.
„Nu știm dacă această decizie va veni sau nu. Sigur că se poate merge pe o procedură rapidă în cazul celor 3 state, dar asta nu se întâmplă peste noapte, nici în 30 sau 60 de zile. Deocamdată este un semnal politic important, extrem de important, atât pentru cetățenii celor 3 țări, cât și pentru regimurile politice ale celor 3 țări, Moldova, Georgia și Ucraina, care au depus cererea de adeziune.
Este o chestiune extrem de importantă și pentru Uniunea Europeană, care a acționat extrem de rapid în cazul Ucraina și mult mai unit, radical, decât în alte cazuri. Mă bucur extrem de mult”, a mai spus Rareș Bogdan, într-o intervenție la Antena 3.