Totuși, eurodeputatul a ținut să sublinieze că „niciun cetățean român nu are de ce să se teamă”. Declarația lui Rareș Bogdan a fost făcută joi, 24 februarie, într-o emisiune la B1 TV, unde a salutat apartenența la NATO și UE.
„M-a înspăimântat declarația domnului președinte al Statelor Unite, Biden, și până acum tot ceea ce a zis președintele Biden s-a adeverit, iată, informațiile au fost extrem de concludente și coerente. Domnia sa a spus, Vladimir Putin vrea să refacă URSS, Vladimir Putin nu se va opri la Ucraina, deci nu doar că nu s-a oprit la ținutul din Donețk și Lugansk și a atacat Kievul, care este în momentul acesta sub asediu, nu doar că a atacat trei orașe din vestul Ucrainei, și Vladimir Putin gândește și mai revanșard, și mai revizionist.
Nu poți intra cu trupe sau cu armament NATO pe teritoriul Ucrainei, pentru că atunci va fi considerat automat un afront și un conflict direct cu Rusia, și atunci prima modalitate în afară de a sprijini Ucraina și refugiații de acolo, și de asemenea de a-i sprijini umanitar, este de a încerca să pui presiune, de a bloca economic, de a face o blocadă economică. A mai fost făcută la nivel mondial la adresa Panama sau la adresa Iranului. O blocadă economică totală cum i-a fost făcută lui Fidel Castro, o blocadă economică totală cum a fost, de asemenea, adresată Venezuelei, pentru că, altfel, Rusia va continua să sfideze. Rusia trebuie oprită prin presiune din interior. Din poporul rus nu aplaudă decât 35% invazia”, a declarat liderul delegației române din PPE.
România se află sub umbrela de securitate NATO
De asemenea, acesta a explicat că România se află sub umbrela de securitate NATO iar acest lucru se datorează eforturilor succesive pe care le-au făcut diverși lideri politici, diverse guverne.
„Pentru că vorbesc la o emisiune de maximă audiență și într-un moment în care românii se uită la televizor, trebuie să le spunem o chestiune esențială pentru a înțelege eforturile a 32 de ani. Cu bune și rele, această țară, România, este sub umbrela de securitate NATO și asta se datorează eforturilor succesive pe care le-au făcut diverși lideri politici, diverse guverne. Gândiți-vă cum arăta România, sufletul românilor, viața românilor, minutul acesta, dacă noi nu aveam umbrela de securitate NATO. Gândiți-vă cum arăta România astăzi dacă nu aveam umbrela pe care ne-o oferă Uniunea Europeană.
Pentru cei care în ultimii ani cu precădere au adus atacuri fără menajamente și inconștiente la adresa Washingtonului, a Statelor Unite, a Parisului, a Londrei, a Bruxelles-ului și, de asemenea, la adresa Alianței Nord-Atlantice, aceștia și oamenii care i-au ascultat trebuie să se gândească ce joc au făcut, agenții cui sunt. Pentru că România astăzi – și o declar extrem de clar și extrem de sigur pe mine – este complet protejată. Niciun cetățean român nu are de ce să se teamă. Sigur că nu va fi la fel de comod, sigur că nu ne vom simți la fel de comod, la fel de relaxați, cu o graniță de 650 de kilometri cu Federația Rusă”, a mai spus el.
Ce se discută în spatele ușilor închise: Deocamdată nu sunt informațiile confirmate
Mai apoi, liberalul a subliniat că sancțiunile enunțate sunt „prea slabe” și la criticat dur liderul de la Kremlin, numindu-l un „Hitler modern”.
„Recunosc că de câteva ore sunt pur și simplu consternat. Am fost în două ședințe ale șefilor de delegații din Parlamentul European și am avut o poziție extrem de dură alături de delegatul din Polonia, Bulgaria și, de asemenea, de reprezentanții din țările baltice. Mi se pare că cineva nu conștientizează – și, din păcate, sunt foarte mulți – ceea ce s-a întâmplat astăzi. Mi se pare că încă ne purtăm cu mănuși cu un om care s-a transformat într-un Hitler modern. Mi se pare că sancțiunile enunțate sunt mult prea slabe, iar faptul că patru state europene avem informația că se opun la a suspenda tranzacțiile SWIFT pentru toate conturile, cardurile bancare ale companiilor și persoanelor fizice din Rusia”, a declarat Rareș Bogdan.
În acest context, eurodeputatul a fost întrebat care sunt cele patru țări.
„Italia, Austria, Grecia și Cipru. Deocamdată nu sunt informațiile confirmate. Exista o informație că și Germania s-ar opune. Așteptăm să vedem poziția pentru că mi s-ar părea extrem de grav ca Uniunea Europeană să nu acționeze unitar. Vladimir Putin a atacat, printr-o invazie armată, un stat suveran, independent, un stat de 47 de milioane de cetățeni, care până azi dimineață la ora 5 se gândeau cum își duc copiii la școală, cum se duc să își ia pâinea de dimineață și laptele, iar în momentul acesta se gândesc cum să fugă din fața tancurilor, a bombardierelor și din fața atrocităților pe care armata lui Vladimir Putin, care a venit pe patru direcții, din Belarus, din Crimeea, din Rusia și de pe mare, le săvârșesc”, a completat liberalul.
Totodată, acesta a amintit și de invadarea Poloniei de către Germania nazistă în 1939, evenimentul care a declanșat Al Doilea Război Mondial.
„Atunci, 2,6 milioane din armata lui Hitler (…) au atacat Polonia în urma unui incident forțat, unui incident care a fost forțat de către forțele germane, iar Rusia a atacat din est aceeași Polonie cu 950.000 de soldați din viitoarea armată roșie. Ei bine, Polonia a rezistat trei săptămâni și a căzut, iar tezaurul Poloniei și o parte din guvern au ajuns pe teritoriul României, tezaurul a ajuns la Constanța și de acolo a plecat spre Marea Britanie. Timp de trei săptămâni, armata Poloniei a așteptat intervenția Marii Britanii și a Franței, care n-a mai venit niciodată… sau a venit după patru ani de zile. Noi trebuie să învățăm din istorie, trebuie să învățăm, liderii europeni trebuie să își ia consilieri dacă nu îi au și liderii mondiali să învețe din faptele istoriei”, a conchis prim-vicepreședinte PNL.