Scandalul OMV Petrom privind taxa de solidaritate continuă. Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, vine cu o serie de comentarii în acest caz, în ceea ce privește atitudinea ministerului de Finanțe. Liberalul spune că „e o problemă pe care încercăm de vreo 3-4 săptămâni să o deslușim”.
O problemă ce trebuie deslușită
„Trebuie să mergem pe firul istoriei recente. Pe data de 5 octombrie, Comisia Europeană dă un regulament prin care este obligatoriu ca, la data de 1 ianuarie 2023, cele 26 de state europene pot să impoziteze cu minim 35 la sută, cu maxim 95 la sută, toate companiile din energie, gaz, petrol şi la alegerea statului respectiv, sistemul bancar, respectiv sistemul de telefonie mobilă. Doar două state au ales să impoziteze compania de telefonie mobilă şi din zona de banking, Cehia şi Ungaria.
Restul statelor membre au ales să impoziteze strict zona de energie care a avut profituri foarte mari în acest an. Minimum 35 la sută, 14 state au ales această modalitate, dar alte state au ales 95-85-75 la sută. România merge pe o zonă mediană şi alege un procent care nu este nici cel mai mic, nu este nici cel mai mare dintre acestea. A venit în plus că, în cazul în care companiile care sunt impozitate investesc o parte din profit, li se returnează o parte din taxa respectivă, adică 75 la sută din taxă. E o problemă pe care încercăm de vreo 3-4 săptămâni să o deslușim”, a declarat Rareş Bogdan.
Ministerul de Finanțe trebuie să vină cu lămuriri
Liberalul a spus că ministerul de Finanțe are obligația să vină cu lămuriri în această situație, pentru a nu exista suspiciuni „că se fac jocuri ascunse”.
„Cinci state europene până la această oră, și Ministerul de Finanțe spuneau că transpunerea se face printr-o ordonanță să adopte codul CAEN, au ales să nu transpună prin codul CAEN, ci la modul general. Este o chestiune falsă, neadevărată, la care trebuie să răspundă Ministerul Finanțelor. Sunt obligați să iasă cu lămuriri pentru români. Sunt 82 de companii, doar cele mici plătesc aceste taxă, iar marile scapă, ca OMV Petrom, care a avut neobrăzarea să dea și un comunicat să spună că vor plăti această taxă în Austria.
Mă interesează ca oricine e acolo să vină cu lămuriri pentru a nu exista suspiciuni că statul român este incapabil să ia taxe de la marile companii sau că se fac jocuri ascunse.
Regulamentul, dacă nu era transpus, România intra în infringement. Era o obligație a UE”, a spus Rareș Bogdan la Realitatea PLUS.