Rareș Bogdan a susținut un discurs în Plenul Parlamentului European cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen. Prezenți au fost și preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreşedintele Comisiei, Maros Sefcovic, dar și premierul Cehiei.
Rareș Bogdan a dat exemplu situația Cehiei, care în 2004 a devenit membră a UE, iar trei ani mai târziu a intrat în Spațiul Schengen. De cealaltă parte, România este membră a UE din 2007, iar deși după patru ani a îndeplinit toate condițiile pentru a adera la Schengen, nici după mai bine de zece ani nimic nu s-a întâmplat.
„Cehia este membră a Uniunii Europene din mai 2004 și din decembrie 2007, membră Schengen. Vaclav Havel, marele politician, spunea, că în general petrolul nu ar trebui să fie mai important decât drepturile omului și nici decât drepturile natiunilor.
România este membră a UE din ianuarie 2007, iar 4 ani mai târziu îndeplinise condițiile pentru aderarea la Schengen. Suntem în 2022, dar încă așteaptăm”, a spus Rareș Bogdan.
Când va putea adera România la Spațiul Schengen?
Europarlamentarul susține că deși România este cel mai credincios popor din UE, este tratat cu indiferență de către un ”club exclusivist”. Rareș Bogdan este de părere că țării noastre i se refuză dreptul la libertate deplină, deși respectă toate condițiile pentru a face un pas în față.
„De 11 ani, românii mei sunt ținuți la ușa unui club exclusivist. Cel mai credincios popor din UE, cel mai eurooptimist, cu multă suferință în mentalul colectiv, este tratat cu indiferență.
Ni se refuză dreptul la libertatea deplină, deși avem tot dreptul la ea, și cultural, și istoric dar și politic. Ne mai mirăm, oare, că apar mișcări politice care contestă eurosistemul?”, se întreabă Rareș Bogdan.
Acesta a mai vorbit și despre războiul din Ucraina, precizând că Europa a tăcut în momentul în care s-a produs anexarea Crimeei, iar acum ”privește la asaltul mortal rusesc” declanșat de Vladimir Putin.
România trebuie să fie pe agenda de priorități a UE
Rareș Bogdan susține că actuala situație este una ”inadmisibilă și nu înțelege de ce România nu se află și ea cu adevărat pe agenta de proprietăți ale Uniunii Europene, având în vedere actuala situație.
„Europa, cutremurată acum de războiul din Ucraina, ar fi trebuit să învețe că indiferența costă. Europa a tăcut nepermis la anexarea Crimeei și priveste la asaltul mortal rusesc din Ucraina. Românii nu sunt în niciun pericol, mulțumesc lui Dumnezeu, deoarece suntem membri NATO.
Pericolul e altul: să continue să plece masiv din țara lor, considerată de categoria a doua. 7 milioane au plecat și am ramas 20 de milioane. Nu este corect! Nu este moral! Nici democratic!
Când regulile se aplică discreționar, nu mai vorbim de democrație. Dar intrebarea mea și a poporului meu este cand va fi si România cu adevărat pe agenda de priorități a Uniunii Europene? Este inadimisibil ceea ce se intâmplă!”, a mai punctat europarlamentarul Rareș Bogdan.