Emoții mari pentru Rareș Bogdan! Ce funcție ar putea primi după ce Cîțu a devenit noul președinte PNL
Duminică, Consiliul Național al PNL se va întruni pentru a alege secretarul general, prim-vicepreședinții și vicepreședinții, dar și pe ceilalți membri ai Biroului Executiv al PNL.
Amintim că sâmbătă, premierul Florin Cîțu a ieșit învingător în ”lupta” cu Ludovic Orban pentru șefia partidului. Acesta a obținut 2.878 de voturi de la colegi, cu aproape 1.000 mai multe decât contracandidatul său.
Așadar, în urma victoriei prim-ministrului este momentul ca liberalii să își aleagă restul membrilor conducerii. Printre cei care l-au susținut pe acesta în cursa internă se numără Dan Vîlceanu, Iulian Dumitrescu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode.
Ce funcție ar putea primi Rareș Bogdan
Înaintea Congresului PNL au circulat mai multe informații care spuneau că lista susținută de premier pentru componența Biroului Executiv îi include pe Dan Vîlceanu pentru funcția de secretar general, Iulian Dumitrescu ca prim-vicepreședinte, Rareș Bogdan ca prim-vicepreședinte, Gheorghe Flutur ca prim-vicepreședinte și Lucian Bode tot pentru funcția de prim-vicepreședinte.
În ceea ce privește vicepreședinții, pe lista lui Florin Cîțu figurau Nicolae Ciucă, Alexandru Muraru, Alin Nica, Alin Tişe, Cristian Buşoi, Robert Sighiartău, Daniela Câmpean, Sorin Câmpeanu, George Stângă, Pavel Popescu, Gheorghe Falcă și Florin Roman.
Pe lista șefului Executivului există și funcția de vicepreședinte coordonator al comisiilor de specialitate. Aceste funcții ar putea fi ocupate de Virgil Popescu ca vicepreşedinte Economie, Mircea Fechet ca vicepreşedinte Mediu, Florin Roman ca vicepreşedinte Administraţie, Monica Anisie ca vicepreşedinte Români de Pretutindeni, Alina Ghorghiu ca vicepreşedinte Grupuri Vulnerabile şi Minorităţi, Adrian Cozma ca vicepreşedinte Tineret şi Sport.
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, ar putea primi și el o funcție
Posturile de vicepreședinți pe regiunile de dezvoltare ar putea fi ocupate de Ionel Bogdan – vicepreşedinte Nord Vest, Nelu Tătaru – vicepreşedinte Nord Est, Ciprian Dobre – vicepreşedinte Centru, Marcel Vela – vicepreşedinte Vest, Gigel Ştirbu – vicepreşedinte Sud Vest, Silviu Coşa – vicepreşedinte Sud Est, Hubert Thuma – vicepreşedinte pentru regiunea Bucureşti – Ilfov.
De asemenea, Stelian Bujduveanu figura pentru funcţia de trezorier.
Din tabăra Orban, posibili candidaţi sunt Virgil Guran, Adrian Veştea, Vlad Nistor.
BEx este organismul permanent de conducere a activităţii partidului între două şedinţe consecutive ale BPN.
Este de menționat că Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, nu a figurat pe lista care a circulat înainte de Congresul PNL.
Cum se aleg secretarul general, prim-vicepreşedinţii, vicepreşedinţii, membrii BEx şi trezorierul
Conform Statutului PNL, în prima şedinţă a Consiliului Naţional, convocată după Congres,sunt aleşi prin votul secret al majorităţii delegaţilor, secretarul general, la propunerea presedintelui, prim-vicepreşedinţii, vicepreşedinţii, membrii BEx şi trezorierul.
Candidaturile se depun pe funcţii, în scris, la Secretariatul General. Alegerea se face succesiv: în prima etapă secretarul general, la propunerea presedintelui, si prim-vicepreşedinţii, în a doua etapă vicepresedintii, membrii, trezorierul şi membrii CA şi CNRC.
În cadrul unei etape de vot, candidatii vor opta pentru o singură funcţie.
Se întocmeşte 1 buletin de vot pe care se înscrie candidatul propus de preşedinte la funcţia de secretar general. Secretarul general este ales cu majoritatea voturilor valabil exprimate.
- Se întocmesc 4 buletine de vot pe care se înscriu candidaţii la funcţiile de prim-vicepreşedinte, pe fiecare domeniu de responsabilitate. Sunt aleşi prim-vicepreşedinţi, pe fiecare domeniu, candidaţii care au întrunit cel mai mare număr de voturi;
- Se întocmesc 8 buletine de vot, câte unul pentru fiecare departament, pe care se înscriu candidaţii la funcţiile de vicepreşedinţi responsabili pentru departamente.
- Se întocmesc 8 buletine de vot pe care se înscriu candidaţii pentru funcţiile de vicepreşedinţi responsabili pentru regiuni de dezvoltare.
- Se întocmeşte 1 buletin de vot cu candidaţii la funcţia de trezorier.
Sunt aleşi vicepreşedinţi responsabili pentru departamente candidaţii care au întrunit cel mai mare număr de voturi, pentru departamentul respectiv.
Buletinele de vot pentru funcţiile de vicepreşedinţi responsabili pentru regiunile de dezvoltare vor fi votate de delegaţii din organizaţiile aparţinând regiunii de dezvoltare respective. Sunt aleşi vicepreşedinţi responsabili pentru regiunile de dezvoltare candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi în fiecare regiune.
Este ales trezorier candidatul cu cel mai mare număr de voturi.
Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei