Data alegerilor prezidenţiale a devenit un cartof fierbinte între cele două partide ce alcătuiesc coaliţia de guvernare, PNL şi PSD. Rareș Bogdan, din partea liberalilor, explică de ce vechea înţelegere privind scrutinul în luna septembrie a devenit caducă, din punctul de vedere al PNL.
Rareș Bogdan confirmă că liberalii nu vor alegeri prezidenţiale în septembrie: „Doar dacă ne pierdem mințile”
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, critică faptul că premierul Marcel Ciolacu s-a grăbit în întâlnirile cu partidele pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale.
Europarlamentarul liberal afirmând clar că acestea nu sunt consultări, ci discuții. Consultările pot fi convocate numai de preşedintele României, nu şi de prim-ministru.
Întrebat în ce condiții liberalii ar accepta organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie, Rareș Bogdan a lăsat de înţeles că aşa ceva nu este posibil. „Doar dacă ne pierdem mințile în noaptea asta”, a fost replica sa ironică.
Liberalii vor rămâne consecvenţi, dă asigurări Rareș Bogdan, care a explicat şi de ce ar fi nevoie de prezidenţiale la termen. E vital ca dezbaterea să fie una puternică, iar candidaţii să-şi poată prezenta pe îndelete proiectele.
„Cred că puţin domnul premier s-a grăbit. Eu ştiu că consultările sunt realizate de către preşedinte. Putea să vorbească de dialoguri de seară putea să vorbească…
N-am văzut aceste dialoguri de seară sau dialoguri de dimineaţă din partea premierului atunci când noi am hotărât comasarea alegerilor. Era frumos ca dacă dorim acum să întrebăm partidele din opoziţie, putere, reprezentate în Parlament sau grupurile politice să o fi făcut şi atunci era o chestiune de eleganţă democratică, dar sigur niciodată nu-i prea târziu, dar e mult să spunem consultări.
Sunt nişte discuţii, dialoguri de dimineaţă între premier şi reprezentanţii partidelor. Noi rămânem consecvenţi, considerăm ca alegerile trebuie să fie la termen tocmai pentru ca dezbaterea prezidenţială să fie una puternică şi candidaţii la prezidenţiale să îşi poată prezenta proiectele”, a afirmat liderul liberal.
Liberalii nu merg la discuţiile convocate de Marcel Ciolacu
De ce nu va merge PNL la discuţiile cu premierul Marcel Ciolacu? Rareș Bogdan a precizat că discuţiile dintre cele două partide au loc în interiorul coaliţiei şi nu e nevoie de mai mult.
El consideră că toată această dezbatere este una absolut falsă. Guvernarea ar trebui mai bine să se ocupe de problemele reale ale ţării în tot acest timp, adaugă liberalul.
„Noi nici nu participăm la aceste consultări, pentru că noi discutăm în coaliţie cu social-democraţii, iar ne-am trimis reprezentantul care este reprezentantul Ministerului Administraţiei şi internelor şi în acelaşi timp este colegul nostru, Cătălin Predoiu, în care avem de plină încredere că va veni cu argumente.
Deci eu cred că ar trebui să încetăm cu această dezbatere absolut falsă şi strict-politicianistă şi să ne ocupăm de problemele reale pe care România le are”, a precizat el.
PNL şi PSD au avut o înţelegere, însă condiţiile n-au fost îndeplinite
În faţa criticilor primite de PNL, Rareș Bogdan a explicat de ce înţelegerea făcută la început între cele două partide nu mai e valabilă. PNL şi PSD se înţeleseseră pe tema datei alegerilor prezidenţiale, dar cu două condiţii:
- Să se obţină 50% plus 1 voturi cu lista comună;
- Să se meargă cu un tandem de preşedinte-premier.
Nici una dintre cele două condiţii nu a fost însă îndeplinită, precizează liberalul.
„Era vorba ca lista comună să obţină 50% plus 1, noi n-am obţinut 50% plus 1, am obţinut doar 48% şi de asemenea proiectul, începând cu data de 10 iunie, să fie unul preşedinte-premier în tandem, cele două partide, nehotărând care dintre ele dă preşedintele care candidatul la prim-ministru, respectiv liste comune la parlamentare.
La Sâmbăta de Sus şi la Poiana Braşov, cele două partide, PSD şi PNL, au luat decizia să meargă cu candidaţi proprii şi singuri în alegeri. Deci practic înţelegerea de pe data de 3 martie a devenit caducă”, a afirmat prim-vicepreședintele PNL.