Eurodeputatul PNL Rareş Bogdan susţine menţinerea pe ordinea de zi a reuniunii de joi, 8 decembrie, a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a punctului cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen.
„Dacă Austria vrea să se opună şi vrea să se facă de râs în faţa întregii Europe şi să afecteze întreaga coeziune europeană, trebuie să mergem până la capăt şi România trebuie să intre în JAI-ul de joi.”, a subliniat Rareş Bogdan. Eurodeputatul a declarat că, după ce Austria a solicitat României, iar România a acceptat să primească în centrele sale peste o mie de migranţi, Austria a trimis în ţara noastră mai puţin de 130 de persoane.
„Eu cred până în ultima clipă în şansele negocierii, cred că România este sprijinită de partenerii săi, atât din Europa, cât şi euro-atlantici în acest demers. (…) Am un optimism rezervat, nu am certitudini, în continuare sunt optimist şi cred că până în ultima clipă va trebui să negociem. Şi, de asemenea, sunt unul dintre cei care susţin că nu trebuie să scoatem de pe ordinea de zi a JAI-ului România. Dacă Austria vrea să se opună şi vrea să se facă de râs în faţa întregii Europe şi să afecteze întreaga coeziune europeană, trebuie să mergem până la capăt şi România trebuie să intre în JAI-ul de joi.”, a anunțat, marţi seară, pe 6 decembrie, eurodeputatul liberal Rareş Bogdan.
Cei mai mulți imigranți vin pe ruta Balcanilor de Vest, nu prin România
Acesta a catalogat drept „stupefiantă” atitudinea Austriei, precizând că toate obiecţiile aduse de această ţară cu privire la migrație au fost demontate de către autorităţile române. Liberalul a spus că cei mai mulţi dintre imigranţii care ajung în zona de vest a Europei vin pe rutele Balcanilor de Vest, prin alte țări, evitând România.
„Austria a trimis cereri, 1.524 de cereri de primire a unor migranţi de pe teritoriul austriac în România. România a răspuns şi a acceptat 1.022 dintre cei 1.524, solicitând ca diferenţa de 502 să fie înlocuiţi, deci să fie alte persoane. Ei bine, din cei 1.022, austriecii au trimis până la ora asta în România exact 126 de persoane, deci nici măcar ceea ce România a acceptat să primească în centrele de refugiaţi de pe teritoriul său nu au trimis, 900 de persoane încă nu au sosit în România.”, a declarat Rareş Bogdan.
Poziţia Austriei reprezintă o problemă internă a politicienilor din această ţară
„Sigur că e stupefiantă, chiar revoltătoare atitudinea Austriei. Problemele interne ale unui stat, fie ele și legate de chestiuni electorale, nu trebuie să afecteze coeziunea europeană și interesele unui stat. Dacă Austria continuă cu aceeași poziție, e o jignire la adresa poporului român și României. Noi considerăm Austria ca o țară prietenă, dar (…) invocarea faptului că prin România ar fi ajuns 75.000 de refugiați din cei 112.000 care au ajuns în Austria e complet falsă.”, a explicat Rareș Bogdan.
„Presa de la Viena spune că motivele invocate de cancelar și ministrul de Interne țin strict de retorica electorală și sunt false și pun într-o situație complicată o țară parteneră, în care se află companii din Austria. (…) Problema nu e doar a României, e o problemă a coeziunii europene, a UE.”, a încheiat europarlamentarul PNL.