Rareș Bogdan a vorbit luni, 13 decembrie, despre blocajul politic care menține România în afara spațiului Schengen. În acest context, europarlamentarul a punctat că țara noastră „îndeplinește criteriile tehnice și obligațiile asumate” și va trimite scrisori șefilor de stat și de guvern pentru a afla motivul din spatele situației.
Rareș Bogdan, despre intrarea României în spațiul Schengen: Ce se ascunde aici? Îndeplinim toate criteriile
În acest context, europarlamentarul a salutat „votul din Consiliu dat în unanimitate pentru intrarea Croației, membră a UE din 2013, în spațiul Schengen”. Totuși, acesta s-a întrebat de ce România nu are parte de același tratament.
„În ciuda faptului că România îndeplinește criteriile tehnice și obligațiile asumate, în ciuda rapoartelor de evaluare pozitive, în ciuda voturilor succesive din Parlamentul European, în ciuda poziției Comisiei, dreptul nostru a rămas pe hârtie. Românii fac parte din UE din 2007, dar se află în situația de a privi cum eforturile de îndeplinire a criteriilor, și aș aminti aici doar investițiile de miliarde, rămân irelevante, cu toate că, instituțional vorbind, Comisia Europeană a afirmat în 2011 că îndeplinim cerințele de aderare. Ce se ascunde aici? Cine și de ce judecă discreționar, cu dublă măsură?”, a spus Rareș Bogdan într-o declarație de presă.
Finalizarea integrării României în Spaţiul Schengen, prioritate pentru UE
Anterior, Klaus Iohannis a susținut că, pentru a atinge obiectivul consolidării Pieţei Unice, este nevoie de un spaţiu de liberă circulaţie deplin funcţional şi eficient.
Președintele este de părere că, pentru a atinge obiectivul consolidării Pieţei Unice, este nevoie de un spaţiu de liberă circulaţie deplin funcţional şi eficient.
„Pentru ca Spaţiul Schengen să devină deplin funcţional şi eficient este necesar ca toate statele membre care îndeplinesc condiţiile să facă parte din acesta. România este unul dintre statele care de peste 10 ani se comportă ca membru de facto al Spaţiului Schengen. Finalizarea acestui proces de integrare nu este doar un obiectiv pentru România, ci ar trebui să fie un obiectiv pentru Uniunea Europeană.
Este de datoria noastră să ne asigurăm că toate eforturile noastre garantează menţinerea acestui bine comun – Piaţa Unică şi cele patru libertăţi fundamentale ale acesteia, a căror importanţă a fost evidenţiată de criza sanitară”, a declarat Klaus Iohannis.
De asemenea, Iohannis a susținut că provocările generate de pandemie au scos la iveală o serie de puncte slabe atât în sectorul sănătăţii, cât şi la nivel social şi economic.
„Acestea sunt o dovadă clară a necesităţii de a consolida capacitatea de rezistenţă strategică a Uniunii Europene, atât în plan intern, cât şi în vecinătatea imediată”, a completat președintele.