Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că rezultatele alegerilor din România transmit un mesaj puternic împotriva extremismului, oferind o lecție Europei, care se confruntă cu o ascensiune a acestora.

Rareș Bogdan: Românii au respins partidele extremiste

El a subliniat că românii au respins partidele extremiste, spre deosebire de tendințele din alte țări europene.

„Românii au dat o mare lecție Europei, care se bate cu strigoiul extremismului. În Franța, Emmanuel Macron a dizolvat Parlamentul, în Austria au câștigat extremiștii, în Germania sunt pe val, în Italia câștigă Meloni.

Este un semnal extrem, extrem de clar al românilor, care spun ‘NU’ extremismului, spun ‘NU’ politicienilor anti-Europa, asta este o veste extraordinară și eu, împreună cu colegii mei, vom prezenta asta cât se poate de răspicat la Bruxelles”, a declarat liberalul.

Rareș Bogdan a evidențiat că Partidul Național Liberal (PNL) rămâne principala forță de dreapta din România, ceea ce oferă speranțe mari pentru viitoarele alegeri prezidențiale.

„PNL a rămas principala forță de dreapta în România și ne dă speranțe mari pentru alegerile prezidențiale. Celelalte două partide care se revendicau de dreapta sau extrema dreaptă nu au nici măcar împreună cât PNL. Din acest moment ne gândim la validarea primarilor noștri, ne gândim la prezidențiale și la parlamentare”, a spus Bogdan.

alegeri europarlamentare
SURSA FOTO: Dreamstime

Centrul de greutate politică al Europei merge spre dreapta

Partidele de centru-dreapta și de extremă-dreapta obțin cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană în cele mai populate națiuni: Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia.

Franța a fost liderul acestei alunecări spre dreapta, cu o victorie atât de zdrobitoare a partidului de extremă dreapta Raliul Național, încât președintele liberal Emmanuel Macron a dizolvat parlamentul Franței și a convocat alegeri anticipate, transmite Politico.

Primele rezultate au sugerat că Raliul Național va obține aproximativ 32% din voturi, mai mult decât dublu față de partidul președintelui.

În Germania, centrul-dreapta se îndreaptă spre o victorie confortabilă, iar Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, se află pe locul al doilea și îi devansează pe socialiștii cancelarului Olaf Scholz aflați pe locul al treilea.

În Italia, partidul de dreapta al Giorgiei Meloni a obținut cel mai mare procent de susținere, estimat la aproximativ 28%.

Partidele de extremă-dreapta, al doilea bloc in Parlamentul European

Alegătorii din 27 de națiuni au votat pentru a selecta 720 de membri ai Parlamentului European, care își vor exercita mandatul în următorii cinci ani.

Adunate împreună, partidele radicale de dreapta ar reprezenta, teoretic, al doilea cel mai mare bloc din Parlament – fiind pe cale să ajungă pe primul loc în Franța și Italia, și pe locul doi în Germania, cele mai mari și mai importante trei țări din blocul de 27 de națiuni.

Chiar dacă este foarte puțin probabil ca aceștia să se poată coordona ca un grup unificat în cadrul Parlamentului European – datorită diviziunilor pe teme precum Rusia -, ei vor putea totuși să influențeze direcția generală a UE, de la imigrație până la politicile climatice.