Rareș Bogdan a vorbit despre situația din Leeds, subliniind necesitatea unei abordări corecte și transparente din partea autorităților britanice. El a reiterat importanța respectării legii și a protejării drepturilor cetățenilor români.
Rareș Bogdan, despre evenimentele violente din Leeds
Europarlamentarul Rareș Bogdan a comentat recent incidentele violente din Leeds, în care au fost implicați și cetățeni români. El a subliniat complexitatea cartierului unde au avut loc evenimentele și a cerut clarificări autorităților britanice.
Rareș Bogdan a trimis scrisori miniștrilor britanici responsabili de poliție și servicii sociale, solicitând explicații pentru intervenția forțelor de ordine. Europarlamentarul a menționat că autoritățile române, inclusiv Consulatul General al României la Manchester și Ambasada României în UK, s-au implicat activ în gestionarea situației. De asemenea, organizațiile non-guvernamentale au făcut presiuni pentru respectarea drepturilor și protejarea copiilor implicați.
„S-au implicat foarte activ și Consulatul General al României la Manchester și Ambasada României în UK, ceea ce este absolut normal. Mă bucur pentru intervenția ONG-urilor și a presiunilor făcute ca legea să fie respectată și copiii să nu fie supuși la noi abuzuri! Ștefania Banu de la RoConect – Departamentul pentru romi, Nick Radu, Ion Ioan, MP Richard Burgon, s-au implicat fiecare în felul său”, a transmis liberalul pe Facebook.
Situația din Leeds, diferită față de ce a prezentat presa britanică
Potrivit lui Rareș Bogdan, violențele nu au fost inițiate de cetățenii români, ci de alte grupuri etnice din cartierul descris de el ca fiind „eterogen”, incluzând pakistanezi, polonezi și indieni. El a precizat că familia română implicată în conflict este una respectabilă, cu ambii părinți angajați și membri activi ai unei biserici neoprotestante penticostale.
„Știm deja că situația de la Leeds este diferită față ce s-a prezentat într-o parte a presei din UK și a presei europene și chiar din România. Violențele nu au fost pornite de către cetățenii români de acolo, ci de către pakistanezi, polonezi, indieni – cartierul respectiv este eterogen, să nu spun pestriț.
Familia căreia i-au fost luați copiii este una în care ambii părinți lucrează, nu stau exclusiv pe ajutoare sociale. Ei frecventează cu regularitate biserica neoprotestantă penticostală de acolo, tatăl de familie fiind un membru respectat în acea confesiune”, a mai declarat Bogdan.
Actele de vandalism trebuie sancționate
În urma incidentului, polițiștii care au intervenit au fost suspendați, iar autoritățile britanice au demarat o examinare urgentă a cazului. Rareș Bogdan a accentuat necesitatea respectării legii și sancționării actelor de vandalism. El a evidențiat că reacția puternică a părinților față de arestarea copiilor poate fi înțeleasă în contextul dragostei lor pentru aceștia, dar că vandalismul nu trebuie tolerat.
„Legea trebuie însușită și respectată atunci când alegi să trăiești într-o țară, oriunde ar fi aceasta. Însă: reacția unui părinte, în familiile tradiționale europene, în fața ridicării/arestării copiilor, și mai ales a încătușării abuzive a unui copil de 14 ani, poate fi una care să genereze reacții de necontrolat. Dragostea unui părinte pentru copiii săi este ceva ce nu poate fi descris în cuvinte și nu poate fi împărtășit prin viu grai, scris sau cântări”, a mai scris europarlamentarul liberal.
Ministrul britanic de interne, Yvette Cooper, a solicitat aplicarea legii împotriva celor responsabili pentru violențele de la Leeds. Consiliul Local a anunțat colaborarea cu organizațiile locale românești și rome, bisericile și consulatul onorific al României, pentru a evalua situația și a lua măsuri adecvate în interesul familiei și al comunității mai largi.