Rareș Bogdan consideră că măsura de limitare a plăților cash trebuie reevaluată
Europarlamentarul Rareș Bogdan a luat poziție în privința controversatei măsuri de limitare a plăților cash în România. Liberalul susține că „trebuie reanalizată măsura”, deoarece nu au fost furnizate toate informațiile necesare de către Ministerul Finanțelor, și ar trebui să fie luate decizii care să nu afecteze negativ populația.
Unul dintre argumentele principale ale lui Bogdan este rețeaua redusă de bancomate din România.
„Nu e o răzgândire. Trebuie luate cele mai bune decizii, care să nu-i afecteze pe români. În România, rețeaua de bancomate este extrem de redusă. În județele Botoșani, Tulcea, Satu Mare, sunt distanțe între 40 și 70 de km între bancomate.
Chestiunea asta dă bătăi de cap serioase celor care urmează să încaseze sau să plătească cu bani cash. Noi suntem reprezentanți politici, datele le primim de la ANAF, Ministerul de Finanțe”, a spus europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, la postul de televiziune Antena 3 CNN.
El a punctat că reprezentanții Ministerului Finanțelor ar trebui să fie gestioneze această situație.
„Nu trebuia să știe Marcel Ciolacu sau Rareș Bogdan sau Nicolae Ciucă (n.r. că nu sunt suficiente bancomate), trebuiau să știe reprezentanții Ministerului Finanțelor, iar dacă ei nu sunt în stare să stopeze marea evaziune, care este o realitate și cu privire la care tot noi, la nivel politic, vom lua deciziile și o să le implementeze …”, a mai spus Bogdan.
PNL vrea anularea noilor plafoane privind plățile cash
De altfel, liberalii vor depune un proiect de lege prin care ar urma să fie anulate noile plafoane privind plăţile în numerar. Astfel, s-ar reveni la forma iniţială a Legii 70/2015, prin care plafoanele rămân la 50.000 de lei pentru tranzacţii între persoane fizice şi 10.000 de lei între societăţile comerciale.
Anunțul a fost făcut luni de deputatul PNL Adrian Felician Cozma, care a precizat că motivele din spatele acestui proiect de lege sunt „îndreptarea unei erori majore” din pachetul legislativ pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea.
De asemenea, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat tot luni că revizuirea plafonării plăţilor cash trebuie să se realizeze cât mai curând posibil, pentru că nu există o reţea de bancomate distribuită echitabil care să susţină o astfel de măsură.
Amintim că, din luna noiembrie vor fi reduse plățile cash la companii şi persoane fizice, potrivit unei măsuri cuprinse în pachetul de măsuri fiscal-bugetare asumat de Guvern în Parlament.
Plăţile către persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile.
Încasările şi plățile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.