Este mesajul momentului venit din România, în faţa Europei, pe tema problemelor pe care ţara noastră le are de îndurat în acest moment, mai ales ca urmare a votului negativ legat de spaţiul Schengen!
Europarlamentarul român Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL, a susţinut miercuri, 15 martie, un discurs în plenul Parlamentului European.
Şedinţa de plen a fost condusă de către Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, iar prezenţi în sală au fost şi Manfred Weber, toţi şefii de grupuri politice din Parlamentul European, preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, precum şi Charles Michel, presedintele Consiliului European.
Europa este obligată să acorde compensaţii pentru fermierii afectaţi de războiul din Ucraina
Rareş Bogdan a atras atenţia asupra problemelor mari cu care se confruntă fermierii din ţara noastră în acest moment, în contextul războiului din Ucraina, adăugând că săptămâna viitoare, pe 23 şi 24 martie, Consiliul European este obligat să decidă compensaţii pentru aceşti fermieri, fie că este vorba despre cei din România sau alte ţări europene.
„Uniunea nu-i poate lăsa pe niciunii din cetățenii ei in abandon”, a subliniat Rareş Bogdan în discursul său.
„Nu faceți din drama fermierilor români un al doilea Schengen refuzat pe nedrept pentru România!
Consiliul din 23-24 martie este obligat să decidă plata unor compensații pentru fermierii care au pierdut enorm după declansarea invaziei Rusiei in Ucraina.
Producătorii români au calculat o pierdere de 200 de milioane de euro, dar mai sunt și Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia și Bulgaria. Ajutorul acordat de Uniune Ucrainei de la începutul războiului trebuie să continue.
Trebuie să sprijinim în continuare, și mai mult, lupta ucrainenilor de a-și scoate țara de sub amenințarea unui tiran. Ei mor să ne apere și pe noi, iar dacă Ucraina cade, nu suntem în siguranță.
Dar Uniunea nu-i poate lăsa pe niciunii din cetățenii ei in abandon, adică nici pe fermierii români! Trebuie să găsiţi o soluție! Fermierii români o așteaptă, au dreptul la ea! Şi până la urma competitivitatea nu înseamnă şi cereale de calitate in Europa?”, a afirmat Rareş Bogdan la Strasbourg.
Încrederea în UE s-a prăbuşit în România, după refuzul privind aderarea la Schengen
Liderul PNL a mai amintit că, o tendinţă pornită în timpul pandemiei s-a amplificat acum, după refuzul României în spaţiul Schengen. Este vorba despre procentul de eurosceptici în rândul cetăţenilor români, care de la cel mai ridicat, acum opt ani, a ajuns cu mult sub media UE.
„Sunt aceiași români jigniți cumplit atunci când li s-a refuzat accesul deplin în Schengen. Am atras atenția că, dacă instituțiile europene alimentează, prin decizii greșite, nemulțumirile populaţiei, valul de euroscepticism va creste iar extremistii vor exulta
Acum 8 ani, romanii erau cei mai eurooptimiști, adică 68%, când media europeană era de 54%. Acum, post decizie complet nedreaptă pe extinderea Schengen, au devenit cei mai europesimiști: 46%, față de media europeană, care este de 62%.
Este o tendință care a început în timpul pandemiei, când România a fost teren de joacă al dezinformării rusești si a explodat post decizie Schengen din luna decembrie.
Excelențele voastre, nu abandonați România, suntem un stat-cheie pentru apărarea frontierei NATO și UE!”, a mai spus europarlamentarul liberal.