Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, este de părere că reprezentanții PSD și PNL trebuie să dea viitoarea majoritate în PE. El a tras un semnal de alarmă privind pericolul extremismului în România.
Rareș Bogdan: Reprezentanții PSD și PNL trebuie să dea viitoarea majoritate în PE
PSD și PNL au decis să meargă împreună la alegerile de pe 9 iunie i-au pus în capul listei pe Mihai Tudose și Rareș Bogdan, vineri, când a fost depusă lista de candidați pentru europarlamentare a celor două partide la Biroul Electoral Central.
„Europa are nevoie de România. România are nevoie de Europa. Pentru Europa, sunt vremuri extrem de dificile. Din nou, la fel ca în anii ’30, extremismul îşi arată colţii, iar noi, marile familii europene, reprezentate aici în România de Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat, trebuie să fie cele care să dea viitoarea majoritate a Parlamentului European pentru stabilitate şi dezvoltare.
În plus, faţă de ceea ce se întâmplă în interior pentru 420 de milioane de cetăţeni europeni, avem un război crunt la graniţă, un război mult prea aproape de România.(…) Sunt absolut convins că lista comună va putea la Strasburg şi Bruxelles să negocieze poziţii cheie pentru România să conteze şi fiecare vot care va fi de aici înainte pentru orice rezoluţie, pentru orice directivă, pentru orice propunere să fie negociată exclusiv cu ajutorul românilor prezenţi acolo pe lista comună PNL-PSD, care să asigure acea majoritate necesară.
Vreau să le mulţumesc reprezentanţilor celor două partide pentru numărul uriaş de semnături: 1,7 milioane de semnături. Mulţumesc activiştilor PNL şi PSD, celor aproape 700.000 de membri şi, de asemenea, românilor, care ne-au acordat votul. Nu în ultimul rând, celor din Biroul Electoral Central care în ultimele ore, în ultimele trei zile, au procesat aceste date şi avem nevoie de echidistanţa şi de echilibrul lor.
Interesul României trebuie să primeze
Rareş Bogdan a fost întrebat ce l-a determinat să deschidă uşile primarilor PSD, deşi în 2019 afirmase că ele trebuie ferecate.
“De-a lungul timpului, în campaniile electorale sau în spaţiul public când am activat în zona mass-media, s-au spus multe lucruri, am spus lucruri, dar cred că interesul României trebuie să primeze şi momentul actual pentru România este esenţial pentru cum vor trăi copiii mei şi ai dumneavoastră într-o Românie puternică şi valorizată la nivel european. Sigur că au fost replici, nimeni nu le-a uitat. Important este să treci peste aceste lucruri şi să mergi înainte gândindu-te la interesul mare, interesul ţării tale şi interesul partidelor tale şi al comunităţilor pe care primarii vor să le dezvolte”, a răspuns Rareş Bogdan.
România face progrese în absorbția fondurilor europene
Liberalul a afirmat că fenomenul de schimbare a orientării politice a unor indivizi la sfârșitul mandatului unui primar sau cu câteva luni înainte nu poate fi împiedicat. El a subliniat că fiecare persoană se maturizează într-un moment sau altul și că aspectul important este evaluarea acțiunilor acestor persoane pentru comunitate și implementarea eficientă a fondurilor europene.
Bogdan a remarcat progresul României în absorbția fondurilor europene, trecând de la 9% la peste 90%, menționând că este pentru prima dată când o alianță politică a depășit pragul de 50% absorbție. El a exprimat speranța că România va putea să contracteze fonduri suplimentare în viitor pentru a îmbunătăți calitatea vieții românilor, la fel ca Polonia sau Grecia.
Referindu-se la coaliția PSD-PNL, Rareș Bogdan a explicat că este important ca românii să înțeleagă contextul actual, care este complex din punct de vedere geopolitic și geostrategic, dar și promițător în ceea ce privește investițiile și fondurile europene. El a subliniat că peste 93 de miliarde de euro au fost investiți în România, în timp ce contribuția României a fost sub 26 de miliarde, evidențiind astfel un surplus. Aceste fonduri au contribuit la dezvoltarea țării.
Totodată, a menționat că există o stare de conflict care persistă și chiar se intensifică, generând îngrijorare. Rareș Bogdan este ferm convins că cei care au urmărit politica românească de la începutul anilor ’90 sau s-au implicat activ în aceasta înțeleg importanța momentului actual și motivul pentru care cele două principale partide s-au unit într-o alianță, pentru a avea o influență consolidată la nivel european.