Prim-vicepreşedintele PNL, eurodeputatul Rareş Bogdan, le-a transmis un mesaj distribuitorilor de energie care au reclamat că nu au primit contravaloarea compensărilor stabilite prin lege.
El susține că înainte ca România să se compare cu alte țări europene trebuie să se uite și la profituri. Rareș Bogdan precizează că toate companiile care reclamă că nu li s-au făcut compensările sunt aceleași care au greșit un milion de facturi și care nu au aplicat reduceri, dar au avut profituri mai mari decât orice altă țară europeană.
„Capitalismul înseamnă profit. Dar în acelaşi timp, dacă ne place atât de mult să fim europeni şi să ne comparăm cu Franţa, Austria, Germania, sau Marea Britanie, sau Spania, eu cred că trebuie să ne uităm şi la profituri.
Mesajul lui Rareș Bogdan pentru furnizorii de energie
Aceste companii care astăzi vin şi ne spun că încă nu au primit sau încă nu s-au făcut compensările, că încă nu au primit banii decât parţial sau unele încă nu au primit, sunt aceleaşi care au greşit pentru un milion de clienţi facturi finale, sunt aceleaşi care nu au aplicat aceste reduceri şi sunt acelea care au avut profituri mai mari decât orice ţară europeană, nu de 8-12% cât e în servicii în Germania, sau în Austria sau în Franţa, ci au avut profituri de 70%”, a spus acesta într-un interviu acordat la Digi24,
El a adăugat că într-o situație de criză nu participă doar statul român și cetățeanul, ci și companiile, indiferent de faptul că sunt private românești sau companii străine.
„Cred că e extrem de important să ne uităm foarte serios la… când participi la un efort comun, într-o situaţie de criză, nu participă doar statul, nu participă doar cetăţeanul, clientul final, ci participă şi companiile, indiferent că sunt companii private româneşti sau sunt companii străine”, a comentat Rareş Bogdan, la Digi 24.
Rareș Bogdan, despre impozitarea din România
Totodată, prim-vicepreședintele PNL a mai adăugat că România nu are impozite mai mari pentru companii, ci doar pe salarii. El a mai precizat că o greșeală făcută a fost faptul că nu s-a observat cifra de afaceri uriașă și profiturile în cazul anumitor companii, adăugând că acest lucru nu este o amenințare, ci din contră, o normalitate.
„România nu are impozite mari, are impozite mari doar pe salarii. În rest, impozitarea în România, de la nivel de dividende până la nivel… nu este mare. Faptul că nu ne-am prea uitat, ani în şir, la modalitatea în care anumite companii au avut cifre de afaceri uriaşe cu profituri care au ieşit foarte mult, poate ar fi cazul ca din când în când să ne uităm şi la asta. Nu sună a ameninţare, sună a normalitate”, a adăugat Rareş Bogdan.
Menționăm faptul că reacția acestuia vine după ce Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER) a solicitat anterior Guvernului să sprijine deblocarea urgentă a procesului de decontare şi plată a sumelor aferente plafonării preţurilor la energie datorate furnizorilor de energie.